Könyvünnep

2022.09.14. 18:35

A napi rutin gyakorlatait is irodalommá nemesítette Térey

A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb debreceni alakjára emlékezik a cívisváros.

Forrás: Bekecs Sándor

A debreceni születésű Térey Jánosra, a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakjára emlékezik programsorozatában a város szeptember 14. és 17. között. A Térey Könyvünnep nyitóeseményeként szerdán a költő szülőházánál tartottak megemlékezést és koszorúzást. 

Forrás: Bekecs Sándor

Az emlékkoszorúk elhelyezését megelőzően a kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb és legtermékenyebb írásművészének életét és munkásságát saját élményein keresztül mutatta be Poós Zoltán.

Poós Zoltán
Forrás: Bekecs Sándor

Térey János átformálta a költészet nyelvét, felújította a verses regény és a zenedráma műfaját, új értelmet adott a pátosznak és az elégiának, a szatírának és a társalgási drámának, a disztópiának és a memoárnak. Olyan újító volt, aki messzemenőleg tisztelte a hagyományt, így szülővárosának épített és szellemi örökségét is. A legnagyobb debreceniek nyomdokain járva a „maradandóságot” az értékek megújító megőrzéseként fogta fel. 

Bármikor, bármilyen testhelyzetben tudott verset írni. A napi rutin gyakorlatai és egészségügyi sétái is irodalommá nemesültek. Gazdag életműve hatalmas írói fegyelemről, elhivatottságról árulkodik

– méltatta néhai kortársát a József Attila-díjas író, költő. 

Forrás: Bekecs Sándor

Még 2020-ban, a költő születésének ötvenedik évfordulóján, hagyományteremtő céllal indította el Debrecen a Térey Könyvünnepet, mellyel a város közelmúltbéli és jelenkori irodalmi alakjai előtt tiszteleg. A négynapos irodalmi programkavalkád részeként kerekasztal-beszélgetéssel, könyvbemutatókkal, filmvetítéssel és kiállításmegnyitóval is emlékeznek Debrecen legjelentősebb kortárs irodalmi személyiségeire. A cívisváros irodalmi eseménysorozatának első felvonása szeptemberben a könyvünnep, melyet októberben a MagdaFeszt, novemberben pedig a Debreceni Irodalmi Napok követnek.  

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában