Programajánló

2022.09.14. 15:11

Ötödik alkalommal rendezik meg a MagdaFesztet Debrecenben

Hat napon keresztül, október 3. és 8. között várja a női témák, női fókusz iránt érzékeny közönséget az V. MagdaFeszt a Csokonai Fórumban és a Csokonai Irodalmi Laborban.

Forrás: Csokonai Színház

A fesztivál a „Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” Törőcsik Mari negyven éve a Nemzetiben című fotókiállítással nyitja meg kapuit. A tárlat november 10-ig látogatható a Csokonai Fórum egyéb programjaihoz kapcsolódóan.

Az előadások sorát a Csokonai Színház roadmovie-szerű, keserédes története, a Gyászúton – vidám sirató két hölgyre, egy zongorára nyitja. Pierre Notte francia szerző sikerdarabja egy családtörténet fekete humorral elegyített bizarr feltárása, Majzik Edittel és Oláh Zsuzsával a főszerepekben - írja közleményében a Csokonai Színház.

Ki is volt Szabó Magda valójában? Erre a kérdésre keresi a választ a Magda, a Szabó című színházi est, amelyben a nyitónap estéjén két egykori debreceni színművész, Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett lép színpadra. Kik voltak ők, az író házaspár, akiknek az írás volt az életük, de a hírnév csak egyiküket „üldözte”? Az alkotók olyan kérdésekre keresik a választ, amelyek mindenki életében előfordulnak, legyen szó párkapcsolatról, karrierről, gyermekvállalásról.

Október 3-án, Szabó Magda születésének évfordulóján két előadás várja a MagdaFeszt közönségét. 18 órától a Csokonai Színház Für Elise című, Szabó Magda utolsó regényéből készült produkciója látható Ráckevei Anna rendezésében, míg 20 óra 30 perctől Y Csoport hív gondolkodásra a személyes választások szükségességéről a Vadász Krisztina rendezte A szecsuáni jólélek című darabja kapcsán. Október 6-án, csütörtökön 18 órától az évadban először debütál Ráckevei Anna népszerű beszélgetőműsora, a Kulisszák, melyben ezúttal az est háziasszonya által rendezett Für Elise kerül terítékre, 20 órától az eMeRTton-díjas Szűcs Gabi, a legendás Cotton Club Singers egykori tagja lép fel a La femme fatale című műsorával, melyben azt kérdezi: a nőben egyszerre meglévő femme fatale, a végzet asszonya és a szerelemre, hűségre vágyó feleség vajon két különböző nő? A nőiség, a szerelem, a titkos és nyílt kapcsolatok, a titokzatos és elbűvölő, csábító és számító végzet asszonyai és a sokszor magányos vagy elhagyott feleségek dalai, történetei szólalnak meg, a legismertebb női előadókat, köztük Marilyn Monroe-t, Karády Katalint, Marlene Dietrichet vagy Nina Simone-t idézve - swing- és mainstream jazz alapokon. Szűcs Gabi elmaradhatatlan kísérő zenekara mellett Szervét Tibor működik közre ezen a csajos estén.

Az E-Mancik Színházi Manufaktúra a MagdaFeszt visszatérő vendége. Most a Válogatáskazi – avagy - szomjas fiúk tolják a kakaót című produkciójukkal érkeznek Debrecenbe. Gyerekkori naplóik, levelezéseik, verseik, és felnőttként megfogalmazott reflexióik segítségével keresik a választ arra, hogyan lettek a világot tökéletesen értő kislányokból eltévedt kamaszok, majd felnőttek. Az előadásban a Csokonai Színház egykori színművészét, Sárközi-Nagy Ilonát is láthatja a MagdaFeszt közönsége.

Október 7-én pénteken Pass Andrea Fináléja szerepel a műsoron, szombaton pedig Visky András szürrealitással és olykor abszurd humorral is átszőtt történetei elemzik test és lélek bonyolult kapcsolatát. Ezen a napon 14 órától Szabó Magda Debrecenét láttatja az Ajtónyitogató sétaszínház, melyben Szabó Magda írásainak, interjúinak részletei állnak össze egyetlen darabbá. Szabó Magdát Ráckevei Anna és Hajdu Imelda keltik életre, a díszlet pedig maga a város, Debrecen.

A MagdaFeszt kísérő rendezvényei között két kerekasztal-beszélgetést is találunk: a Nők a piacon címűben Fiala Borcsa, Bendl Vera és Havas Juliírókat faggatja Gemza Péter pénteken 17 órától, míg a Nőírók és radikál hölgyek című beszélgetés vendégei: László Ferenc újságíró és Fábri Anna történész lesznek szombaton 16 órától. Visky András Kitelepítés című új kötetének bemutatója október 8-án szombaton 18 óra 30 perctől lesz a Csokonai Fórum előcsarnokában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában