Szomorú évforduló

2022.09.13. 20:00

Így emlékeznek Térey János félbeszakadt életművére

Frissen kiadott posztumusz interjúkötetet is bemutatnak a Könyvünnepen.

Forrás: Czinege Melinda

Térey János születésének 52. évfordulóján, szeptember 14-én kezdődik a harmadik Térey Könyvünnep. A rendezvényt a Debrecenben napvilágot látott, itt felnőtté váló és a cívisvároshoz mindig hű költő halála után tartották meg először hagyományteremtő szándékkal. A személyére és befejezetlenségében is nagy hatású életművére való emlékezésen túl azzal a céllal hozták létre, hogy megismertessék és népszerűsítsék a megyeszékhelyhez kötődő írók, költők azon műveit, amelyben az épített környezetünk múltját rögzítették.

A programsor hivatalosan Térey János gyerekkorának helyszínén, a Kétmalom utca 17. szám alatti koszorúzással kezdődik, de a Könyvünnephez kötődően három esemény előzte meg e nyitányt. Kiss Tamás költő születésének 110. évfordulója alkalmából emlékeztek rá egykori lakóházánál, a Garai utca 26. számnál szeptember 10-én.

Klipek és filmrészletek

Szalai Kata Levelek című képzőművészeti kiállítását kedden nyitotta meg Antal Péter műgyűjtő a Méliusz Juhász Péter Könyvtár első emeleti kerengőjében. A képzőművész Térey János leveleit dolgozta fel sajátos technikával a debreceni programsor alkalmából. Az alkotásokat október 1-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Este a Bereményi kalapja című kreatív portréfilmet láthatták a főszereplője társaságában az Apolló Moziban. A legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével ismerhették meg a jelenlévők. A vetítés után az évek óta Debrecenben élő íróval Pogrányi Péter, a Könyvünnep egyik szervezője beszélgetett.

Forrás: Kiss Annamarie
Forrás: Kiss Annamarie
Forrás: Kiss Annamarie

Felolvasás, könyvbemutató

Szirák Péter irodalomtörténész közlése szerint a továbbiakban lesz koszorúzás; a pályatársak, barátok kerekasztal-beszélgetésen idézik föl Térey János alakját; bemutatják a költő – Szükséges fölösleg című – posztumusz interjúkötetét, és sor kerül az Epifánia királynő című drámájának felolvasószínházi előadására is.

A Könyvünnepen avatják fel Balogh László irodalomtörténész emléktábláját, s a Pásti utcai zsinagóga helytörténeti kiállításához kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetést rendeznek Debrecen irodalmi múltjáról. A város épített örökségére, az egykori életformáira emlékezve bemutatják a Cívisházak és lakóik nyomában című kötetet is.

A részletes programsor ide látogatva tekinthető meg.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!