Videókkal

2022.06.21. 15:06

„Amikor ezt megláttam, onnantól kezdve nem volt mese” – Lukács és Sidi is megmutatta kedvenc lemezét

Előbbi egy Scorpions-, utóbbi egy Iron Maiden-korongot választott.

Forrás: Napló-archív

Korábban beszámoltunk már arról, hogy június első napján videósorozat indult Az én lemezem címmel, melyben húsz magyar zenész mesél arról az albumról, amely igazán fontos számára. A kamera elé álló művészekben az a közös, hogy mindannyian fellépnek a VOLT Fesztiválon, ahol azonos címmel kiállítás is várja majd a látogatókat.

A sorozatban két debreceni zenész is van, Lukács Laci és Sidlovics Gábor, mindkettejük videóját közzétették már.

Amikor ezt megláttam, onnantól kezdve nem volt mese, letérdeltem, és azt mondtam, hogy egy életem, egy halálom, gyerünk, rock'n'roll!

– mondta a Tankcsapda énekese a Scorpions 1985-ös World Wide Live című koncertlemezéről. Lukács már az elején leszögezte, sok lemez volt rá nagy hatással, és egy tucat másikról is beszélhetne – a Motörhead, az Iron Maiden és az AC/DC albumait, valamint a Kraftwerk zenéjét külön is kiemelte –, de oka van, hogy miért ezt választotta ki a felkérésre. Elmondta, amikor meglátta a belső borítón lévő kihajtható koncertfotót, nem is értette, hogy történhet ilyesmi.

– Iszonyatos színpad, rengeteg ember, és háttal látjuk a zenekart, akik játszanak nekik. Elképzeltem, milyen érzés lehet zenészként mindezt megélni.

Onnantól kezdve nem volt más célom, mint az, hogy egyszer én is egy ilyen színpadon állva ezt lássam

– osztotta meg Lukács Laci, aki egy másik sarokpontot is kiemelt. – Tizenhat voltam, amikor először láttam a Motörheadet élőben Debrecenben koncertezni. Ma már tudom, hogy egy másik Lukács Laci ment haza a koncert után, mint aki a koncertre elment – tette még hozzá.

Sidi egy igazi klasszikusról, az Iron Maiden Somewhere in Time című albumáról beszélt, amely az együttes hatodik nagylemeze volt, és 1986 őszén adták ki. 

A gitáros elmondása szerint ez volt az a lemez, ami áttörte nála a falat, hogy a zenét csak csőlátással szabad nézni.

– Ez volt az első olyan lemezük, ahol deklaráltan billentyűket használtak, és még dallamosabb irányba vitték a zenéjüket. Emlékszem, hogy ez nagy vihart kavart akkoriban – kezdte Sidi, majd a borítón látható gegekre is külön felhívta a figyelmet, ezen elmondása szerint hetekig találtak újdonságokat. 

– Érdekes dolog, hogyha összehasonlítjuk a Tankcsapda zenéjét meg az Iron Maiden zenéjét, alapjában véve nyilván rockzene mind a kettő, de teljesen más alapokon nyugszik. Ettől függetlenül komoly hatással volt ránk – mondta el Sidi, aki szerint a fogékony rajongók fel is fedezhetik zenéjükben a maidenes utalásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában