Ünnepélyes esemény

2022.03.25. 17:54

Nem vicc: emlékkövet kapott Bimbó, a lélekvándorló nagyhegyesi tehén

Bimbó egy tehén, aki a lélekvándorlás után öntudatra ébredt.

Forrás: Kiss Annamarie

Dalnoky Ferenc Homokkerti capriccio című könyvének felhasználásával készült el a napokban az az áldokumentum film, amelyet mintegy 2 millió forint közösségi finanszírozásból alkotott meg az író-rendező. A történet egyik központi szereplője Bimbó, akinek emlékkövét péntek délután avatták fel az alkotók a nagyhegyesi Kossuth utca végén.

 

– Nagyon sok jó történetet hallottunk innen Nagyhegyesről - amely a filmben Nagybegyesként szerepel -, ezért kitaláltuk, hogy erről lehetne egy filmet készíteni – mondta a rendező.  

 

Ki is Bimbó?

 

Dalnoky Ferenc elmondta, Bimbó egy tehén, aki a lélekvándorlás után öntudatra ébredt és a szabadságáért küzd. A pénteki avatáson az alkotók virágokkal, verssel és énekkel emlékeztek meg a 2017. szeptember 11-én elhunyt kitalált szereplőről.

A Macska a betonban címet kapó alkotás szinopszisa szerint Nagybegyesen 1972-ben gázrobbanás történt. A több napig tomboló tüzet végül sikerült elfojtani, de azóta a faluban megszaporodtak a nehezen magyarázható dolgok. A faluban él az ötvenöt éves Péter. Helyi vízműnél dolgozik vízóra leolvasóként, gondozza a kertet, és néha eljár ultizni a helyi kocsmába. Péternek akad egy furcsa hobbija: szabadidejében macskaetológiával foglalkozik. Megfigyelte, hogy a gázkitörés óta számtalan macska a normálistól eltérően kezdett viselkedni, és ezek gazdáival is mindig történik valami izgalmas. A falu macskáinak megismerésén keresztül a néző vidám történetek sorozatába fog belecsöppenni. A bemutatót áprilisban tartják a debreceni Apolló Moziban. A forgatókönyvet Dalnoky Ferenc írta, egyben rendezője is volt a filmnek. A filmbiztosi munkák (gyártásvezető, producer, stb.) végzője Somogyi Ferenc, és Nagy Zoltán voltak. 

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában