Új helyszínen

2022.02.05. 11:45

Látványszúrás, népzene és hagyományos ízek: visszatért a Derecskei Disznótor

A város megújult központjában, egy év kihagyás után rendezték meg újra.

Forrás: Molnár Péter

Hazánk nyugati feléről és a határon túlról is érkeztek főzőcsapatok szombaton a Derecskei Disznótorra és a Hajdú-Bihar Megyei Téli Vásárra. Egy év kihagyás után, a város megújult központjában, a Makkay János téren várta érdeklődőit a hagyományőrző rendezvény.

 

A Piac utcán felsorakozott sátrakból már a reggeli órákban ínycsiklandozó illatok fogadták az arra járókat. Sült a hagymás vér, a pecsenye, készült a hurka, kolbász. A megyeszékhely csapatának sátránál kérdésünkre megnyugtató válasz érkezett: nem marad el a repertoárból a debreceni páros kolbász sem. A hagyományos látványszúrást is megtartották, ahol az „áldozatra” ismét felkerült a Derecske felirat. A tér központjában felállított színpad felől pedig a Bakator zenekar népi muzsikája csalogatta a vendégeket az ünnepélyes megnyitóra.

Akik korábban idejártak, emlékezhetnek rá, hogy gumicsizmában kellett közlekednünk, taposnunk a sarat. Örömteli, hogy a tavaly elmaradt disznótor idén már ezen a gyönyörű téren valósulhat meg, és kulturált körülmények között, európai színvonalú helyszínen ünnepelhetünk

– hangsúlyozta köszöntőjében Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője. A honatya gratulált a helyieknek az elmúlt évek fejlesztéseihez is, amelyekkel kapcsolatban hozzátette: még az idén felújítják az autópálya-lehajtó és Derecske közötti útszakaszt.

 

Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere beszédében kiemelte, bízik benne, hogy a város fejlesztései a jövőben is folytatódni tudnak, hiszen a mostani rendezvényt is pályázati támogatásból tudták megvalósítani.

 

– Köszönjük Vitányi Istvánnak és a megyének mindazokat a támogatásokat, amelyek segítik a településünket – emelte ki a városvezető.

 

Lapunk érdeklődésére Bordán Szabolcs elmondta, 11 főző- és 7 sertésfeldolgozó csapat vesz részt az idei rendezvényen, köztük megyénkből többek között Mikepércs, Konyár és Esztár, Nyugat-Magyarországról Pápadereske községe, valamint a határon túlról Bánffyhunyad és Székelykeresztúr is.

Büszkék vagyunk, hogy Kaszás Géza, derecskei származású színművész elfogadta a meghívásunkat, és Kovács Lázár séffel közösen vállalták a főzőverseny zsűrizését

– tette hozzá a polgármester.

 

Kalotaszeg vidéke ismert gazdag népzenéjéről, táncáról és viseletéről, motívumkincseiről is, így kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen ételekkel készültek a szombati disznótorra.

 

– Pörköltet készítünk tarhonyával, toroskáposztát, májas- és véres hurkát, kolbászt, valamint töltött lesit kolbásszal, vörös káposztával – sorolta érdeklődésünkre Varga István, aki csapatával ötödik alkalommal vesz részt a derecskei rendezvényen. A különleges ételek versenyére lipiét készítenek, amely tojásban kisütött, shaorma tésztájába betekert vörös káposzta.

 

A különleges ételek mellett a jó hangulatról helyi és vendég művészeti csoportok műsorai, koncertek és gólyalábasok is gondoskodtak. A disznótor kísérőprogramjaként jelent meg a Hajdú-Bihar Megyei Téli Vásár is, ahol népi- és kézműves termékek széles kínálata várja az érdeklődőket.

 

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában