kiállítás

2021.10.07. 15:26

Séta az absztraktok közt – tárlatvezetés a Modemben

Az új kiállítás kurátora, Mészáros Flóra tart tárlatvezetést a Modemben.

20210927 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Párizsi Absztraktok a Modemben. képen: Mészáros Flóra művészettörténész, kurátor

Fotó: Napló-archív

Párizsi absztraktok címmel ötven év után először a debreceni Modemben látható az Abstraction-Création munkáiból válogatott tárlat. Hamarosan Mészáros Flóra, a kiállítás kurátora vezeti be a látogatókat a valaha volt legnagyobb absztrakt csoportosulás világába. A csaknem száz művet felvonultató tárlat a művészettörténész többéves kutatása nyomán valósult meg.

A műveket többek között a párizsi Centre Georges Pompidou és a Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a szintén bécsi Belvedere és a francia Musée d’arts de Nantes múzeumok, valamint hat magyar gyűjtemény kölcsönzi, és részben a Modem restaurálta. Mészáros Flóra művészettörténész a témában védte meg disszertációját a párizsi Sorbonne-on. A tárlat az ő 14 éves kutatásának és hároméves szervezőmunkájának eredményeképpen került Magyarországra és nyílt meg többszörös halasztás után októberben. A nemzetközi anyaghoz igényes katalógus készült, amelybe Mészáros Flóra mellett olyan ismert hazai és külföldi szakemberek írtak tanulmányokat, mint Passuth Krisztina, Sarah Wilson, a Courtauld Institute professzora, a párizsi ­Sorbonne-on oktató Markéta Thein­hardt és Alexander Klee, a bécsi Belvedere kurátora.

– A legfontosabb csúcsművek közül is többet sikerült megszerezni, de azoknak az alkotóknak a munkái is világszínvonalúak, akiknek a neve most még nem mindenkinek ismerős – emelte ki a kurátor, amikor a Napló nemrég a Párizsi absztraktok részleteiről kérdezte.

A kurátori tárlatvezetés október 9-én lesz, a program részletei megtalálhatók a művészeti központ honlapján.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában