koszorúzás

2021.10.15. 18:36

A győztes Bocskai csatára emlékeztek Álmosdon

Bocskai István személye és tettei ma is követendő példát állítanak elénk.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

1604. október 15-én Álmosd határában arattak győzelmet Bocskai István hajdúi Basta császári tábornok serege fölött. A győztes csata 417. évfordulóján koszorúzással egybekötött ünnepséget tartottak a pénteken Bocskai-emlékműnél, ahol Tóth Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepségen Bocskai István hármas győzelméről szólt: az első győzelem az, amit önmaga, a második, amit a hajdúk és a jobbágyok, a harmadik pedig amit a császári sereg felett aratott.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

– Csak a nyolcadik rohamra sikerült győznie a császári sereg felett. Sokan feladják a küzdelmet a mai világunkban is az első sikertelen nekifutás után, pedig ha valamit tényleg el szeretnénk érni az életünkben, akkor ahhoz foggal-körömmel ragaszkodnunk kell – mondta.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, Bocskai szabadságharcának győzelme nemcsak a hajdúknak hozott szabadságot, hanem lezárt egy tizenöt évig tartó háborút, visszaállította Erdély függetlenségét, a magyar nemesség szuverenitását, és a vallási szabadságjogokat. Úgy véli, Bocskai személye, tettei napjainkban is követendő példák a számunkra, hiszen szabadságvágyunk ma is töretlen. Mint mondta, akkor vagyunk szabadok, ha eldönthetjük, milyen hagyományok és milyen értékrend szerint élünk, ha szabadon megvallhatjuk nemzeti hovatartozásunkat, magyarságunkat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában