megyei megmérettetés

2021.09.20. 07:00

Már javában készülnek a berettyóújfalui bábosok

Hetente egyszer találkozik az általános iskolások számára alakult Bodorka Bábcsoport.

A Bodorka NépmesePontban ismerkednek a dramatizálás, a bábozás technikájával. Október elején megyei megmérettetésen is részt vesznek, melyet a Vojtina Bábszínházban tartanak. Ha továbbjutnak, az országos Bábfórumon is megmutathatják tudásukat.

A szakkörről a NépmesePont egyik vezetőjével, Rácz Anikóval beszélgettünk. Elmondta, a mesét már kiválasztották, és a szereposztáson is túl vannak a gyerekek.

– A folyamatos gyakorlás eredményeként a gyerekek megtanulnak játszani a hangjukkal, hiszen egy szereplő megjelenítésekor, párbeszédes jelenetekben fontos a hanglejtés, a hangsúly, a hangszín. A bábmozgatás megtanulása külön feladat. A közelgő szemlén két megyei csoport juthat majd tovább. A megmérettetésre a Rókáné mézes-mázos kalácsa című népmesét választottuk, Benedek Elek gyűjtéséből. A történet kiválóan játszható, és izgalmas lehet, akármelyik korosztálynak adják majd elő – osztotta meg lapunk érdeklődésére Anikó. A bemutatandó meséhez a bábokat és a díszletet Kolozsvári-Donkó Rebeka tervezi és készíti.

A bábozás fortélyaival a Hajdú-Bihar megyei amatőr bábjátékos csoportok támogatása elnevezésű projektnek köszönhetően ismerkedhetnek a gyerekek. A program a VOKE Egyetértés Művelődési Központja pályázata révén, a Vojtina Bábszínház és a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatósága együttműködésében jött létre.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában