fotókkal

2021.09.13. 18:50

„Hajdúböszörmény lakossága is tiszta szívvel építi saját és gyermekei jövőjét”

Ezt Tiba István országgyűlési képviselő mondta beszédében a város napján az Őseink szoborkompozíció előtt megtartott ünnepségen.

Fotó: Kovács Zsolt

A hajdúk fővárosa 1992-től minden év szeptember 13-án tartja a város napját, emlékezve Báthori Gábor 1609-ben Váradon kiadott cserelevelére, amelyben letelepítette a hajdúkat.

A szobor koszorúzását követően az ünneplő sokadalom a történelmi zászlókat követve átvonult a Bocskai téren lévő református templomba, ahol ünnepi képviselő-testületi ülést tartott a hajdúváros önkormányzata. Kiss Attila polgármester történelmi visszatekintője után beszélt a jövőről, a fejlesztésekről, amivel Hajdúböszörmény egyre élhetőbb város lesz. Az eseményen adták át a város kitüntetéseit is. Díszpolgári címet kapott Szenes József római katolikus plébános, aki régóta szolgálja a hajdúböszörményi egyházi közösséget, a várost.

Magasztos ünnep a templomban

A történelmi zászlók behozatalát követően Tiba István országgyűlési képviselő ünnepi beszédével kezdődött el hajdúböszörmény város napi ünnepsége a Kosina László alkotta Őseink szoborcsoportnál.

– Hajdúböszörmény történelme gazdag, ám a város igazán meghatározóvá a hajdúk 1609-ben történt letelepítése után vált. A hajdúk a harcok befejeztével kiváltságaik védelme érdekében létrehozták a hajdúkerületet, amelytől kezdve folyamatos fejlődésen ment át a település. Hajdúbúböszörmény lakossága és vezetői megfogadták őseik, a hajdúk tanítását, így jelenleg is építik, fejlesztik e nagy múltú települést minden téren. Fontos, hogy a múltunkat feltárva, megismerve éljük a jelent, és építsük a jövőt – hangsúlyozta Tiba István, aki kitért arra is, hogy az Őseink szoborcsoport alkotás a magyarságunkat erősíti, felhívja figyelmünket arra, hogy csak akkor tudunk egységesen, közösségként élni, hogy ha a hazánkat érő külső támadásokat visszautasítjuk, védjük a jogállamiságunkat, támogatjuk Magyarország demokratikusan választott kormánya döntéseit.

Fotó: Kovács Zsolt

A koszorúzás után a református templomban ünnepi képviselő-testületi üléssel folytatódott a városnapi ünnepségsorozat. Itt Kiss Attila polgármester emlékeztette a népes hallgatóságot, hogy Hajdúböszörmény az idén 30. alkalommal ünnepli a város napját, és jeles évfordulóhoz érkezett a gimnázium is. Azt 400 évvel ezelőtt alapították. E két kerek évforduló okán ebben az évben sok esemény van, és a város napja közel egyhetes programsorrá bővült. Kiss Attila a közelmúlt történesei közül kiemelte az elmúlt években végbement dinamikus fejlődést. Mint mondta, az utóbbi öt évben 7,2 milliárd forint támogatás érkezett Hajdúböszörménybe, és az a beruházások révén az Észak-Hajdúság meghatározóbb települése lett. Hangsúlyozta a jövőben még élhetőbb város lesz Böszörmény.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában