Virágkarnevál

2021.08.18. 11:49

Hungarikumoké és mesefiguráké a Galiba

A népszerű gyermekfesztivál idén a nemzeti értékekre fókuszál.

20210815 Debrecen fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló Idén 10. alkalommal rendezik meg a gyermekeknek szóló Galiba Fesztivált a debreceni vidámparkban.

Fotó: Napló-archív

  • A Debreceni Virágkarnevál gyermekrendezvénye idén az előzőeknél jóval több programmal, egészen pontosan nyolc napon át várja az érdeklődőket.
  • Az immár tizedik, jubileumi Galiba Fesztivál témája ezúttal az olimpiai sportágak és a hungarikumok köré szerveződik.
  • A Nagyerdei Kultúrparkba augusztus 22-ig ellátogató közönség többek között különböző kézművestechnikákat is kipróbálhat, de helyben sütött ínyencségekből is válogathat, hiszen a gasztronómia ezúttal központi szerepet kap a találkozón.
  • Lesz mindemellett tűzoltó- és vívóbemutató, táncműsorok és koncertek is.
  • A virágkarnevál hetén idén sem maradnak szórakozás nélkül a legkisebbek: mint 2012-től évről évre, a Galiba Gyermekfesztivál célja ebben az évben is a debreceni gyerekek bevonása a közösségi díszítésbe. A találkozó a X. Galiba Gyermekfesztivál a nemzeti értékek jegyében címet kapta, utalva a jubiláló rendezvény eredeti nevelési céljához: a helyi értéktárban is szereplő virágkarnevál továbbörökítéséhez, ugyanakkor kiegészül a hungarikumok bemutatásával is. A Nagyerdei Kultúrpark 17 hektárnyi területén a találkozó programsorozata irodalmi, földrajzi, biológiai, történelmi és művészettörténeti ismeretfejlesztésre ad lehetőséget. A virágkocsik a hungarikumok és a Magyar népmesék-rajzfilmekből ismert mesefigurák témakörét mutatják be, a Vidámpark területén augusztus 22-ig tekinthetjük meg őket.

    Közel a természethez

    A Fazekas Mihály életművéhez tartozó botanikai ismeretekkel a rendezvény helyszínéül szolgáló növénykertben vértezhetik fel magukat a látogatók. Az egyhetes rendezvény visszatérő programja a zoopedagógus által irányított tárlatvezetés. A kitelepült természetvédelmi egyesületek és a Nagyerdei Kultúrpark közreműködésével a látogatók alaposan megismerhetik a Nagyerdő rejtett kincseit. A Galiba visszatérő partnere a Természettár, melynek szakemberei játékos formában ismertetik meg a gyerekekkel és szüleikkel a természet csodáit. A közösség standjánál kiemelt figyelmet kap a tavaly hungarikummá nyilvánított tiszavirágzás, valamint a népi gyógyászatban is kiemelkedő szerepet betöltő alföldi kamillavirágzat.

    Hagyományok mentén

    A látogatók megismerkedhetnek a debreceni ötvösséggel, elsajátíthatják a debreceni mézeskalácsosság díszítési fortélyait. A népművészeti egyesületek kézműves munkái által megismerhetik a látogatók a matyó népművészetet, egy hagyományos közösség hímzéskultúráját, a kalocsai népművészetet: írást, hímzést, pingálást, valamint a debreceni női kisbunda hímzésmintáját.

    A Debreceni Virágkarnevál hagyományaihoz híven a szervezők a szőregi rózsatő ültetésével ápolják a kulturális kapcsolataikat. A virágültetés különlegessége, hogy a hazai és külföldi művészeti csoportok által hozott földbe ültetik a rózsákat, melyek a kezdeményezés résztvevőit az együttműködés és az összefogás fontosságára emlékeztethetik. Idén a Nagyerdei Kultúrpark ad otthont az ültetésnek.

    A gyermekprogramok elmaradhatatlan része évről évre a sokakat megmozgató táncház, mely a találkozó minden napján élő népzenével kísérve invitálja a közönséget a gasztronómiából már jól ismert, megszemélyesített Piros Arany és Erős Pista közreműködésével. Az idén 70 éves Debreceni Népi Együttes munkásságát szintén a táncházzal népszerűsítik, a magyar cimbalom és a tárogató pedig állandó hangszerei a zenekarnak.

    A minőségi táplálkozást is szeretnék népszerűsíteni a fesztiválon. A szervezők Galiba-menüvel készülnek, mely tartalmaz gulyáslevest, debreceni töltött káposztát és alkoholmentes fröccsöt. A kisebb adagokra vágyók kérhetnek debreceni páros kolbászt, akár hajdúsági tormával, szódavízzel, libatepertővel, libamájassal. Debreceni füzéres vásári perec, mézeskalács és kürtőskalács is lesz az asztalon.

    Az információs nevelés és az életre szóló élmény­adás együttes megvalósítása az egyik legszebb feladata a rendezvénynek, ezért is ünneplik a Nagyerdőn a Zsuzsi Erdei Vasút születésnapját. A Fehérlófia Hagyományőrző Íjász Egyesület a nyilazás rejtelmeibe kalauzolja a kicsiket és nagyokat, így bárki megismerheti, kipróbálhatja a IX–XI. századi magyar íjat. Az elvarázsolt kastély előtt a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát ismerhetjük meg a Magyar Szablyavívó Iskola oktatóinak a közreműködésével.

    A Galiba Fesztivál szervezői rossz idő esetén a szabadtéri programok változásairól a találkozó közösségi oldalán tájékoztatják a közönséget.

    HBN

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában