fotókkal

2021.08.19. 18:19

Virágba borult a debreceni Ifiház

Immár negyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a DEMKI Ifjúsági Ház által rendezett Virágudvar. A Simonffy utcai intézmény kiállításnak, valamint zenés-táncos produkcióknak is helyet ad.

Virágudvar a DEMKI-ben

Fotó: Kovács Péter

Délután fél négykor a Galéria 21 kiállítótérben a Természettár Botanica Historica című tárlatát nyitották meg. A kiállítás – amely a régi biológiai gyűjtemények látványát idézi – a világ kilenc nagy növényrajzolójának alkotásait mutatja be.

Fotó: Kovács Péter

Váradi Zoltán, a Természettár vezetője a tárlatmegnyitón elmondta, 300 év műveit láthatják az érdeklődők.

Az első képek Basilius Beslertől származnak, aki korának nagy botanikusa volt, és Eichstattban Johann Conrad püspök kertjét irányította. A gyűjtemény magában foglalt több európai cserjét és virágos növényt, illetve az akkor még ritkaságnak számító, Ázsiából és Amerikából származó egzotikus példányokat is. Alkotásait elnézve azt mondhatnánk, hogy nem is igazán természethűek, pedig – ahogy Váradi Zoltán fogalmazott – tökéletesek. A szakember azt is kiemelte, hogy szerinte sokkal jobbak azok a határozókönyvek, amelyekben rajzolt ábrák találhatóak, mint fényképekkel ellátott társaik. A tárlaton, amely minden földrészen átível, egészen az 1930-as évekig láthatunk alkotásokat, a kezdetleges művektől a fénykép minőségű alkotásokig találhatunk közöttük példát. Megcsodálhatjuk egyebek mellett Pierre Mouillefert francia botanikus fás szárú növényekről készített részletgazdag alkotásait, vagy éppen Pierre-Joseph Redouté festő, botanikus világszerte ismert rózsákról, liliomokról és más virágokról készített akvarelljeit.

Gazdag programkínálat

„Látvány, élmény, fieszta” – ez az idei év mottója a Virágudvar rendezvényen, a Debreceni Virágkarnevál kísérőprogramján. Garantáltan egyikből sincs hiány, ezt bizonyította már a nyitás is: a programsorozat a Feeling Tánc és Mazsorett Együttes látványos műsorával kezdődött 17 órakor.

Halász D. János, a DEMKI ügyvezető igazgatója a táncos produkció után köszöntötte a rendezvényre látogatókat. Mint mondta, reméli, a szlogen szerint maradandó élménnyel gazdagodnak az eseményre érkezők. Egyúttal köszönetet mondott az Ifjúsági Ház munkatársainak, akik az udvarból valódi fesztiválhelyszínt varázsoltak.

Színes papírvirágok, lampionok, égősorok és fára függesztett virágos ernyők teszik hangulatossá a teret. Nemcsak a látvány, a programkínálat is színes: egész nap könnyűzenei- és moderntánc-előadások szórakoztatják az érdeklődőket, de emellett kézműves vásár és foglalkozások, így egyebek mellett arcfestés, csillámtetoválás, lufihajtogatás, portrékészítés és látványfestés várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Ugyanakkor ételekből és italokból sincs hiány: egyebek mellett sör- borkóstoló, valamint lángos várja a finomságokra éhes látogatókat.

Koncertek is lesznek, fellép a nagyváradi Rius and Band zenekar, valamint a debreceni Rocksuli produkciója, a Magyarock is felcsendül. Este a The Copacabana Show latin-Amerika pezsdítő táncaival várják a látogatókat.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában