Karneválra készülve

2021.08.12. 13:16

Minden érdeklődőt várt a Hagyományok Háza a Nagyerdőn

A programkavalkádot a Magyar Állami Népi Együttes műsora koronázta meg.

Fotó: Kiss Annamarie

Alig találni immár olyan helyet a debreceni Parkerdőben, melyet ne kirándulók, programok és pavilonok töltenének meg. Épp, hogy véget értek a dzsessz- és bornapok, máris elkezdődött csütörtökön a virágkarneválhoz kapcsolódó programok forgataga a Nagyerdő fái alatt is.

Ezúttal a 20 éves Hagyományok Háza napja zajlott itt, és a környéken szakmai nap is várta az érdeklődőket kézműves kirakodóvásárral, kézműves foglalkozásokkal, népmese-előadásokkal, szakmai eszmecserékkel, valamint népdaltanulással is. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete és a Debreceni Tímárház közreműködésével megvalósuló programok között volt mesejurta a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium jóvoltából, népi játékok a Bihari Góréban a Bihari Népművészeti Egyesület jóvoltából, ugyanakkor a Hagyományok Háza módszertani kiadványainak vására is gazdagította a kínálatot.

Óriáskakas a tóparton

Délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék, valamint Nagyvárad jeles folklóregyütteseinek bemutatkozó műsorai nyűgözhették le a nagyérdeműt a Szabadtéri Színpadon. A nap házigazdája Gyönyörű Zsigmond volt, a zenekarai pedig a Bakator Zenekar, és Soroglya Népzenei Együttes. A nap kiemelt szakmai partnerei a Főnix Néptáncegyüttes Egyesület és a Bihari Népművészeti Egyesület.

Csütörtök délelőtti ottjártunkkor éppen népi körjátékot tanulhattak a gyerekek, s már megérkezett a bagosi szörp- és lekvárárus, Debrecenből hímző és gyöngyfűző művészek, az egyik legnépszerűbb produkció pedig a Békás-tó partján felállított karneváli óriáskakas volt.

Fotó: Vass Attila

A rendezvényt 14 órakor nyitotta meg Puskás István alpolgármester és Bistey Attila néptáncos, koreográfus és vőfély. Egy órával később kihirdették az örököspásztor-választás eredményét, majd pedig a hagyományőrző csoportok léptek színpadra – köztük a Főnix Néptáncegyüttes, a Szederinda népdalkör, a Csapókerti Süveg Citerakör, a Bazsarózsa népdalkör, a Csapókerti pávakör, a Kisliget Néptáncegyüttes, a Bakator zenekar, a Debreceni Népi Együttes, továbbá a Bihari Citeraegyüttes, a Soroglya zenekar, a Csillagocska együttes és Dimény Eszter is.

A falu lelke: a piac

Fotó: Vass Attila

A csütörtöki kavalkád végén, 20 órától a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes – Kolozsvári piactéren című – lenyűgöző előadása szórakoztatta a közönséget a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. A produkció egyik üzenete az, hogy a mostani bevásárlóközpontos világban mindinkább feledésbe merül, hogy nem is olyan régen a piac egy település napi életének, így Kolozsvárnak is központi helyszíne volt. Itt adta el napi friss zöldségét a hóstáti gazda, tejét-vaját a kalotaszegi asszony, munkaerejét, barmát a széki vagy mezőségi férfiember, pénzzel a zsebében itt mulatott a vásáros a sikeres nap végén, itt ismerkedtek meg leendő házastársak, pletykáltak, vagy csak hallgatták a legfrissebb híreket a vásárlók.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában