Fiatalokkal mutatkozott be

2021.07.18. 19:19

Vizi Katalin: a kortárs képzőművészet mint műfaj mindannyiunk életéről szól

A szombaton megnyílt #IFeelSeen című kiállítás megnyitója előtt a Modem új vezetője nyilatkozott a Naplónak.

Fotó: Molnár Péter

– Izgalmas két héten vagyunk túl, fantasztikus csapattal találkozom a Modemben. Szakmai körökben ez már köztudott, de most én is megtapasztaltam, valamint azt is, hogy rendkívül kreatív emberek dolgoznak itt – mondta Vizi Katalin. Debrecenbe érkezése után kis idővel elindult az együttgondolkodás és az együttműködés, a szakember szerint a Modem eddig felépített szakmai profilja erős, és az előző vezetések is jól irányították az intézményt. Amiben új szellemiséget szeretne képviselni, az sokkal inkább a kommunikáció a nyilvánosság felé, széleskörű kapcsolati háló kiépítése és együttműködések kialakítása.

Programokkal szólítanák meg a közösséget

Vizi Katalin | Fotó: Molnár Péter

Az #IFeelSeen megnyitója előtt Vizi Katalin arról is beszélt, hogy személyesebbé szeretné tenni az intézményt, hiszen olyan emberek dolgoznak itt, akikről érdemes beszélni, akiknek a munkássága, eddigi tevékenységei szakmailag kiemelkedő minőséget képviseltek, de talán nem volt megfelelően kihangsúlyozva, hogy milyen ékkövek, fantasztikus művészek vagy egyedi alkotások jelentek meg a kiállítóterekben. Elmondta, hogy Debrecenben sétálva rengeteg fiatallal találkozik, elképesztően pezsgő életet lát itt, és mivel a kortárs művészet mint műfaj a mi életünkre, környezetünkre, tapasztalatainkra reflektál, mindannyiunk életéről szól. – Szeretném megmutatni, hogy a kortárs művészet nem palotába szánt műfaj, melyet csak egyfajta kör érhet el és érthet meg, hanem hétköznapi emberek életéről is van benne szó, és ezáltal különböző jelenségrétegek is kiolvashatók – mutatott rá. Hangsúlyozta: ahogy eddig, a jövőben is megjelennek majd a helyi, regionális művészek, emellett a helyi közönségre is sokkal több programmal szeretnének fókuszálni, de további tervekről egyelőre nem árult el részleteket. A Napló kérdésére a szakember elmondta azt is, hogy öröm volt számára Kicsiny Balázs kiállítással megkezdeni időszakát a Modemben.

Saját tapasztalásainkat láthatjuk

Az új tárlattal kapcsolatban a Vizi Katalin kiemelte: a fiatal kurátoroknak kiírt pályázat jelentkezői közül Sárai Vanda találtatott méltónak arra, hogy bemutassa saját koncepcióját. – Ő maga is fiatal, valamint az általa bevont művészek. A Covid után ez nagyon aktuális téma, mely épp a fiatalokat célozza meg: az online térben való jelenlét, a látni és a látva lenni konfliktusát oldják fel vagy erősítik a kiállított művek. A karantén alatt az online térben mindenki jelen volt, mivel ez volt a kapcsolattartás platformja, mindenkinek volt pozitív és negatív tapasztalata, és bár nem a Covid szempontjából mutatja meg a témát a kiállítás, bárki könnyen kapcsolódhat hozzá, mivel személyes tapasztalataink vannak róla – összegzett. A világjárvánnyal kapcsolatban végül rávilágított arra is, hogy a pandémia még mindig az életünk része, ezért minden szférában átrendeződést eredményezett, többek között a műkereskedelemben is, mely közvetlenül érinti a művészeket. Hogy milyen aspektusból, az majd később derül ki.

Fotó: Molnár Péter

A kiállításon a galéria tavaly meghirdetett, fiatal kurátorokat megszólító pályázatának legjobb munkái láthatóak, a megnyitó után Sárai Vanda kurátori tárlatvezetésével ismerhettük meg jobban az alkotásokat és installációkat. A tárlat címe arra a jelenségre utal, mely a közösségi médiában terjedte el, de mára kihat a fiataloknak arra a vágyára és késztetésére is, mellyel önmagukat, valós lényüket kívánják felismertetni, megmutatni. Ábrázolják az okostelefon-kultusz hatásait akár az összeesküvés-elméletekben, akár a Snapchat és a filterek világában rámutatva arra, hogy milyen személyiség- vagy hangulatváltozást idéznek elő a digitális elmagányosodás folyamatában.

SZD

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/osszekot-vagy-elszigetel-a-kozossegi-media-5467559/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában