haiku

2021.04.11. 16:17

Tizenhét szótagban verseltek Debrecenben

Több mint 60 szerző 250-nél is több pályamunkája érkezett be a Méliusz Juhász Péter Könyvtár (MJPK) által hirdetett haikuíró versenyre.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az eredményeket a Magyar Költészet Napján, vasárnap ismertették, a beérkezett műveket dr. Vitéz Ferenc művészeti író, és dr. Pinczés István rendező értékelte. A MJPK Újkerti Fiókkönyvtárban Nagy Erzsébet Viktória évekkel ezelőtt indította Debrecenben egy haikuíró versenyt, mintegy egy előzményként. A zsűri két tagja évtizedek óta dolgozik azon, hogy megismertesse és népszerűsítse a japán kultúrát idehaza. – 2019-ben, amikor 150. évfordulóját ünnepelte Magyarország és Japán a két ország első diplomáciai kapcsolatteremtés évének, akkor hirdettük meg az első haikuíró versenyt, egy évvel később Nagy Erzsébet Viktória kezdeményezésére pedig haiku fordító versenyt hirdettünk. A két verseny legjobb 150 alkotásából állítottuk össze a Cseresznyivirág-sziromlevél kötetet – mondta a Naplónak Pinczés István.

Az idei versenyen három kategóriát hirdették: a Pilinszky-évfordulóra való tekintettel Pilinszky-versek haiku átirata volt az egyik kötelező feladat, a másik a városi élet témája volt, a harmadik pedig szabadon választott. – Sok munka érkezett, a zsűrinek kemény dolga volt. A témák változatosak voltak, nagyon nehéz szubjektív és esztétikai értékeket összeegyeztetni, de úgy gondoljuk, hogy a győztesek is bizonyítják, hogy értékes, egyedi, izgalmas, személyes megfigyelésekből másoknak is örömet okozó műalkotások születhetnek – értékelt a debreceni rendező. Mint mondta, a művek mindegyike formailag hibátlan van, az európai kultúrtörténetbe úgy vonult be ez a forma, hogy három sorba tördeljük, az első és harmadik sorban öt, a másodikban 7 szótag van.

Az idei eredmények

KÖTÖTT TÉMA

a) Ember a városban

1. díj: Boros Kata Beatrix

2. díj: Sümegi Attila

3. díj: Pataki Anett

Különdíj: Szabó Eszter Helka

b) Harmadnapon (Pilinszky)

1. díj: Mukli Ágnes

2. díj: Márkus Brigitta

3. díj: Fejér Tamás

SZABADON VÁLASZTOTT TÉMA

1. díj: Suhajda József

2. díj: Parajdi Attila

3. díj: Zsatkovics Edit

Különdíj: Csiki Melinda

KÖZÖNSÉGDÍJ

László Orsi (375 szavazat)

A legjobb alkotások ide kattintva olvashatók.

KD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában