Divatos örökség

2021.03.07. 09:50

Új kiállítás nyílik nőnapon a Kölcsey Központban

A népművészeti motívumokat ötvözik a mai divatos darabokkal.

Fotó: Matey István

Divatos örökség címmel nyílik kirakatkiállítás a Kölcsey Központban, a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház szervezésében. A kiállítást rendező Mátrai-Nagy Andrea Bíborka lapunknak elmondta, a nagyérdemű előtt március 8-tól lesz látogatható a tárlat, az érdeklődők két héten keresztül tekinthetik majd meg a kiállított darabokat a kirakaton keresztül. – Ennek a kiállításnak az a koncepciója, hogy azoknak a hagyományos motívumoknak, színeknek és formáknak az átörökítési módjait mutatjuk meg modern viseleti darabokon, amelyeket a népművészet használ különböző lakástextilek és egyéb textíliák felületén – tájékoztatta a Naplót.

– A gyakorlatban ez arra való ötletelést jelent, hogyan lehet egy debreceni mintás asztalterítőnek, vagy futónak a motívumát egy fiatal lány pólójára átörökíteni. Mindezt olyan módon, hogy a ruhadarab divatos is legyen, a kor szellemének is megfeleljen, de a hagyományátörökítést, ami nekünk az elsődleges feladatunk, szintén elvégezze – tette hozzá.

„Az a célunk, hogy ne úgy foglalkozzunk a népművészettel, mint egy halott dologgal, hanem világítsunk rá arra, hogy ezt ma is bármilyen öltözködési kultúrába be lehet építeni anélkül, hogy bárki is kevésbé modern lenne”

– emelte ki.

Mátrai-Nagy Andrea Bíborka nemezelő alkotásain kívül számos művész műveit tekinthetik meg az érdeklődők, többek között látható lesz Tarsoly Andorné, hímző népi iparművész, illetve a szakkörének rövid bemutatkozása, valamint Buka Csabáné, csipkeverő, Varga-Kiss Katalin szövő és Sárközi Béláné szűrrátét-készítő munkái is. – A város több pontján, éttermekben és boltokban is bemutatkozunk különböző kirakat kiállításokkal, amelyek folyamatosan cserélődnek – fogalmazott Mátrai-Nagy Andrea Bíborka.

Debreczeni-Kondás Eszter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában