emlékérmét adtak ki

2020.12.03. 13:06

Rézpénzen láthatóak a cívisváros fontos szimbólumai

A Debrecen, Református Nagytemplom és Kollégium Nemzeti Emlékhely megnevezésű érmét nemrég adták ki.

Fotó: Református Nagytemplom-archív

Új emlékérmével bővült a napokban a nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat: a Debreceni Református Nagytemplom és Kollégium tiszteletére kétezer forint név­értékű bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Fotó: Református Nagytemplom-archív

– Az 1538 óta működő Kollégium a magyar irodalmi, tudományos és politikai élet egyik szellemi bölcsője. Az emlékhely emellett a szabadságharc örökségét és a függetlenségi politikai hagyományt képviseli – írják. Az emlékérme kibocsátásának apropóját az adja, hogy épp száz évvel ezelőtt jelent meg Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című műve, melynek cselekménye a Kollégiumhoz köthető – idézik fel. Az emlékpénzt Tóth Zoltán ötvös iparművész tervezte, előlapján a középkorban a Református Nagytemplom helyén álló Szent András-templom boltozati zárókövének ábrázolása látható. A zászlóval ábrázolt bárány az emlékhely meghatározó szimbóluma, hiszen a motívum református jelképként a városi címerben is megjelenik. Az előlapon ábrázolt zárókövet a Debreceni Református Kollégium múzeuma őrzi. Az érme hátlapja a Református Nagytemplom tornyának, valamint a háttérben a Debreceni Református Kollégium épületének részletét ábrázolja.

A recézett szélű emlékérme a sorozat többi tagjához hasonlóan 90 százalék réz és 10 százalék cink ötvözetéből készült, súlya 18,4 gramm, átmérője 37 milliméter. Az emlékérméből hétezer darab készíthető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában