advent

2020.12.03. 16:23

Csendesebben, meghittebben ünnepel idén Debrecen

A Kölcsey Központban várják az adományokat, és különleges kirakatkiállítással is kedveskednek.

Fotó: Kiss Annamarie

– 2020 furcsa év, az adventi időszak is egy különös, rendhagyó időszak a város életében. Sajnos abban a gazdagságában, teljességében és közösségi formában, ami jellemzi évek óta debreceni adventet, nem tudunk együtt lenni idén, viszont mégiscsak azon igyekszünk, hogy a lehetőségek szerint az óvatosság, az egymásra figyelés és az egymás óvásának jegyében valahogyan segítsük a várost abban, hogy készülődjön a karácsonyra, és megélje az adventet –mondta Puskás István, Debrecen alpolgármestere a Kölcsey Központban tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

Habár ünnepi köntösbe öltözött a város, sokkal csendesebb, visszafogottabb idén az advent, mint ahogy ezt eddig megszokhattuk. Éppen ezért a szervezők az online térben igyekeznek minél több élményt és programot kínálni a lakosságnak.

Online ünnep

– Az adventi gyertyagyújtás vasárnap 17 órakor a közösségi médiában és a városi televízióban is megtekinthető. Ez a családiasság, visszafogottság egy üzenet is arra, hogy – habár erősebb korlátok között, mint megszoktuk – mégiscsak mindannyian készülünk az advent idején a karácsonyra. A Debreceni Advent Facebook-oldalán minden vasárnap egy ünnepi koncertet is láthatnak. Az advent része az az összefogás is, ami Debrecent, a gondoskodó várost jellemzi a veszélyhelyzet ideje alatt is.

„Segítsünk azoknak, akiknek a lehetőségeik sokkal szűkösebbek az ünnepre való készülésben és megélésében”

– tette hozzá Puskás István.

Várják az adományokat

Debrecen városa és a Debreceni Karitatív Testület a történelmi egyházakkal összefogva szervezi meg az idei adománygyűjtést. A Kölcsey Központ bejáratánál elhelyezett szeretetdobozok arra várnak, hogy megtöltsék őket az adakozó emberek. Hétköznap 8 és 18 óra, valamint szombatonként 8 és 13 óra között, egészen december 23-ig van erre lehetőség.

– Várunk tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási, valamint fertőtlenítő szereket, továbbá játékokat is. Tavaly 3500 családnak segítettünk, ebben az évben sokkal több rászoruló van – mondta Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke.

– Ez az ünnep más mint a többi. Egy bizonyos kor után az ember végiggondolja az életét, és azon gondolkodik, hogy mihez képest más? Hiszen a nagy látvány, a nagy vásár, nagy kerék mások voltak egy bizonyos korábbi időszakhoz képest. Emlékszem arra is, amikor Debrecenben egy karácsonyfa volt az Aranybika Hotel teraszán. Ugyanaz az ünnep volt akkor is. Többször elmondtuk az elmúlt években, hogy csendesedjünk el, erre most van lehetőségünk. Figyeljünk magunkra és az embertársainkra is – mondta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Simone Weil szavait idézve:

„Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.”

Fotó: Kiss Annamarie

Elhangzott, habár idén elmarad a főtéren a személyes találkozás a lappföldi Mikulással, ám a gyerekekre gondolva csütörtöktől egy rendhagyó, utcáról megtekinthető mesebirodalom tárul fel a Kölcsey Központ kirakatában. A varázslatokkal teli tárlaton, mely igazán különleges élményt napnyugta után nyújt megannyi ünnepi fényforrással, egy jegesmedvecsalád életébe is betekinthetünk.

Fotó: Kiss Annamarie

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában