fotókkal, videóval

2020.10.18. 13:08

Ünnepi dallamok a belváros szívében: először szólalt meg a Nagytemplom új harangjátéka

A cívisváros új nevezetességgel gazdagodott, amely megörvendeztet minden Nagytemplomba járót.

Fotó: Matey István

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnöksége az elmúlt év végén határozott úgy, hogy adománygyűjtést hirdet egy huszonnégy harangból álló harangjáték elkészítésére, amivel az első nagytemplomi istentisztelet kétszáz éves jubileumának állít emléket. Az elkészült harangjátékot október 18-án, ünnepi hálaadó istentisztelettel összekötve szólaltatták meg első alkalommal. Az igehirdetés szolgálatát dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke végezte, majd köszöntőt mondott dr. Papp László polgármester, valamint Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor.

Kitűnő döntést hoztak

Tavaly volt két évszázada annak, hogy megtartották az első istentiszteletet. – Kétszázegy éve meghatározó, sőt azt mondhatom, hogy történelemformáló, emblematikus épülete lett Debrecennek a Nagytemplom – vélekedett dr. Papp László polgármester.

„Ez az épület nem egyszerűen a középpontja a városnak, hanem a debreceniség megtestesítője.”

Egy olyan elhivatás, amely a legnagyobb közösségteremtő erővel bír nekünk, debrecenieknek – folytatta. – Először visszafogottan reagáltam Vad Zsigmond harangjátékkal kapcsolatos felvetésére, hiszen tudtam azt, hogy mindenki számára ez az épület szent és sérthetetlen. Felmerült a kérdés, hogy ami kétszáz évig nem volt része az épületnek, az ezután hogyan kerüljön a Nagytemplomba. Az elkészült harangjáték ismeretében úgy vélem, hogy sikerült megtalálni a megvalósítás során azt a megoldást, amely tiszteli az épületet, és egyben képes a kívánt célnak is eleget tenni – tette hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában