közelgő évfordulók

2020.10.02. 09:12

Lesz Szabó Magda utcája Debrecennek?

Több előadással, köztük „Az ajtó” színpadi változatával emlékezünk a debreceni írónőre.

Itt laktak Szabó Magdáék hároméves koráig

Fotó: Molnár Péter

Helyeznek-e el emléktáblát Szabó Magda ma is álló szülői házán a Domb utcában, és neveznek-e el róla valahol debreceni közterületet, miként az korábban a városi közgyűlésen is felvetődött? – érdeklődött a Napló az író születésének és elhunytának közelgő évfordulói miatt az önkormányzattól.

Itt laktak Szabó Magdáék hároméves koráig
Fotó: Molnár Péter

A 100. születésnapra

Válaszában a polgármesteri hivatal mindenekelőtt arra emlékeztetett, hogy Szabó Magda 2017-ben, a születésének 100. évfordulója alkalmából szobrot kapott a Kossuth téren, emléktábla került a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának épületére és a jelenlegi Svetits-gimnáziumra, ahol a család egykori lakóháza állott. Ezek mellett a Református Kollégium emlékházat létesített, a Csokonai Színház pedig életre hívta a MagdaFesztet.

A Napló a témával kapcsolatban azt is megtudta, hogy a járványhelyzet miatt a fesztivál idén sajnos elmarad, viszont októberben, Szabó Magda emlékének ajánlva adják elő Az ajtó című regény színpadi változatát, valamint a tervek szerint november 17-én a Kölcsey Központban mutatják be a Magda, a Szabó című előadást.

A városháza leveléből ugyanakkor kiderül továbbá, hogy lesznek egyéb, az írónőre emlékező kisebb programok is, ha a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi.

A polgármesteri hivatal a Napló kérdésére végül rámutatott: új emlékhelyek létesítése az idei tervekben nem szerepel, közterületi elnevezésre jelenleg nincs konkrét javaslat, de az elhatározás természetesen továbbra is fennáll – jelezte a hivatal.

Emlékszoba a Bikában

Az 1917. október 5-én született, és 2007. november 19-én elhunyt Szabó Magdának a Hotel Aranybika első emeletén is van egy gyönyörű emlékszobája. A szállodában korábban emellett egy könyvesbolt és kávézó is a nevét viselte, így tisztelegve a munkássága előtt.

Szerencsére ma is áll a Domb utcában az a – szépen rendben tartott – ház, mely Szabó Magdának az első otthona volt (miután meglátta a napvilágot a bábaképzőben), és ahol hároméves koráig laktak a szüleivel.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában