Városnap

2020.09.12. 16:46

Díszpolgár lett Nádudvar korábbi polgármestere

Mintegy fél évvel később vehették át a kitüntetettek a város rangos elismeréseit.

Fotó: Marján László

Ózongenerátoros fertőtlenítést követően és megfelelő elővigyázatosság mellett, egymástól kellő távolságra ültetett vendégek társaságában nyitották meg a művelődési központ színháztermét szombaton. A városi díjátadó ünnepségét hagyományosan március 15-én tartják, ám idén kivételesen szeptember 12-én, Nádudvar Napján nyújtották át az elismeréseket. Elővigyázatosságból a városnapi programsorból is csupán ezt a ceremóniát rendezték meg.

Maczik Erika polgármester a nap rangját ecsetelte megnyitó beszédében: 1467-ben Mátyás király ugyanígy szeptember második hétvégéjén járt a településen, ekkor először kapott városi rangot Nádudvar. Ez is méltó időpont tehát a kitüntetések átadására. Mint fogalmazott, hiszi, hogy az elődök által megteremtett értékek továbbvitele fontos, s hogy lesznek még ilyen „lámpások”, akik ebben a globalizált világban is segítik megtalálni, megőrizni identitásunkat.

A Kék Nefelejcs Citerazenekar bihari dalcsokorral kedveskedett az ünnepelteknek | Fotó: Marján László

– Ma még Hunyadi Mátyást említjük ünnepélyesen, de pár évtized múlva a mostani kitüntetettekre is büszkén gondolnak majd vissza a nádudvariak – mondta Bodó Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntőjében, majd felhívta a figyelmet, hogy kezeljük kellő óvatossággal az immár második hullámos vírushelyzetet, mivel így lehet az ország védekezése az első felvonáshoz hasonlóan sikeres.

Gratuláció utáni eszmecsere: Vincze András jegyző (balról), Maczik Erika polgármester, Bodó Sándor államtitkár és Beke Imre díszpolgár | Fotó: Marján László

Hat díj talált gazdára

Ezután a kulturális bizottság elnöke, Tóthné Budaházi Judit ismertette az idei kitüntetettek sorát.

A képviselő-testület döntése értelmében 2020-ban a díszpolgári cím Beke Imrét illeti, aki polgármesterként tizenhárom évig, három cikluson keresztül, múlt évi nyugdíjba vonulásáig dolgozott a városért, az itt élő emberekért.

Pro Urbe emlékéremmel gazdagodott Ludmanné Papp Ilona nyugalmazott magyar-történelem szakos tanár, a Kincsesház vezetője, valamint a tizenegy fős Napfény Óvoda és Bölcsőde Mesetarisznya Báb és Színjátszó Munkacsoportja. Kövy-díjban részesült Burkovitsné Hollósi Erika körzeti ápolónő, hospice ápoló, Fejesné Csűrös Kinga matematika-angol nyelv szakos tanár és Kovácsné Hegedűs Éva, a szociális szolgáltató központ augusztusban nyugdíjazott élelmezésvezetője.

A kitüntetettek nevében az újdonsült díszpolgár mondott köszönetet a díjra jelölőknek és az azokat odaítélő képviselő-testületnek.

ML

Borítókép: A kitüntetettek és a polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában