több ezres kollekció

2020.07.19. 17:03

Tányérok és néprajzi gyűjtemények között Körösszakálon

Sok híres keramikustól, fazekastól mára már legalább ezer darabos kollekciója gyűlt össze Katalinnak.

Fotó: Vmirjáncki József

Évekkel ezelőtt kezdte a festett és az ehhez kapcsolódó népművészeti kerámiák gyűjtését a településen Pappné Sonka Katalin. A kezdetekről lapunk is beszámolt 2018-ban. Azóta nagyon sok minden megváltozott, ami a gyűjteményét illeti. Az első és legfontosabb, hogy alaposan megszaporodott a festett falitányérok száma. Ezért aztán Katalin úgy döntött, hogy a helyszűke ne legyen akadálya a gyűjtési szenvedélyének, bővítette a tányérok elhelyezésére szolgáló helyiséget. Így aztán arra a kérdésre, hogy hány festett falitányérja van, bizonytalanul válaszolva jegyezte meg, hogy több mint ezer.

Fotó: Vmirjáncki József

Leginkább vásárolja

Nagyon sokféle eredetű tányért birtokol. Így például Korondról, Hódmezővásárhelyről, Karcagról, Mezőtúrról, Herendről és Hollókőről is érkeztek darabok gyűjteményébe. Van köztük több, nem népművészettel foglalkozó személyek által festett cserépedény is, de ott van Áhel Lily népi iparművész kerámia dísztányérja is van. Katalinhoz sokan mennek a tányérkészletet megszemlélni, míg mások ajándékoznak neki tányérokat. A legtöbbet azonban ő maga vásárolja. Szeret alkudni, igaz, ha tetszik neki a felkínált portéka, akkor alku nélkül megveszi. A tányérokért és a többi edény (kancsók, csuprok, kaspók) megvásárlásáért eddig több százezer forintot adott ki. A tányérokat évente egy alkalommal lemossa. A vendégek elismeréssel szólnak a látottakról, szívesen látja az érdeklődőket. Rendszeres látogatói a helyi nyugdíjasok. A lakásán összegyűlve főznek bográcsban, tésztát sütnek. Jól érzik magukat a szépkorúak a szép környezetben.

Fotó: Vmirjáncki József

Tervei között szerepel, hogy a kibővített lakásrészben szeretne berendezni egy 1900-as évek elejéből származó főzőkonyhát az összes berendezésével együtt. Oda helyezi el a tányérgyűjteményét is. Szeretné, ha kollekcióját látná szakember, aki hasznos tanácsokat tudna adni a gyűjtemény elhelyezésével és kezelésével kapcsolatban.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában