Huszadik évforduló

2020.05.11. 17:24

Koncertek híján könyvvel ünnepel a 30Y

A zenekar úgy döntött, a bemutatót egyfajta gyógyírként tartják meg online eszközök segítségével a Debrecen–Budapest–Pécs-tengelyen.

Fotó: Bátori Jim Gábor-archív

A 30Y május elsején este nyitotta volna az évszázados tölgyek között a Nagyerdei Víztorony kerti színpadának idei szezonját. Az élet azonban ezt ezúttal felülírta. Süli András, a Víztorony és a Campus Fesztivál programszervezője azonban egy kicsit mégis elhozta a debrecenieknek a zenekart, hiszen az évfordulóra megjelent az Ipszilon című könyv is, ennek bemutatójára is készültek. S úgy döntöttek, ezt egyfajta gyógy­írként megtartják online eszközök segítségével a Debrecen–Budapest–Pécs-tengelyen Beck Zolival, a zenekar énekesével, Tóth Barbival, a banda turné- és kommunikációs menedzserével, a könyv szerzőjével, illetve Bátori Jim Gáborral (Sinco), a könyv fotósával és tervezőjével.

Az alkotás vezérli őket, és nem a külső szempont az alkotást
Fotó: Bátori Jim Gábor-archív

Könyvbemutató, online

A zenekar az Ipszilon című könyvét egyszerre jegyzi fotóalbumként, interjúkötetként, füveskönyvként, turnénaplóként, valamint önvallomásul és korlenyomatként is. Bátori Gábor, Haász János író, újságíró és Tóth Barbi ajándéka a 30Y huszadik születésnapjára. A kötet április 11-én, a magyar költészet napján jelent meg óriási érdeklődés közepette, hiszen első kiadása már a megjelenés előtt egy héttel elfogyott.

A Süli András moderálta beszélgetés a könyv keletkezése mellett arra is irányult, hogyan telnek a napok 2020 koncertéhes tavaszi–nyári időszakában zenészként, menedzserként vagy fotósként. És azt is megtudhattuk, a könyv ötlete Barbitól származik, aki körülbelül három éve gondolkodott rajta, ebbe pedig hamar bevonta Jimet is. Céljuk, hogy megmutassák a zenekar másik arcát is, amely ugyan egybevág azzal, amit a közönség lát, mégsem feltétlenül nyilvános mindenki számára.

A hiány üvöltése

Süli András
Fotó: Napló-archív

– Az volt az egyik gondolatom, amikor kezembe kaptam a könyvet, hogy teljesen hiányzik belőle a múltba révedés. Ha valaki meg akar ismerkedni a 30Y történetével, nem ebből fog – véli Süli András, és ezzel pontosan azt a lényegi részt csípte meg, amit a könyv adni akarhat: a jelent. – Nem az a legnehezebb, hogy a zenekar nem játszik koncerteken. Számomra a könyv az aktuális pillanatban azt a hiányt üvölti mindennap, hogy az, amit mi csináltunk, az a működés nincs. Tulajdonképpen az életünk hiányát rögzíti. Ez egy furcsa visszanyúlás ilyen tekintetben, nézhetnék rá párás és nosztalgikus szemmel, de nem tudok, mert nem képzelem azt, hogy ami benne van, az a múlt – fejtette ki Beck Zoli, reflektálva a jelenlegi helyzetre és a könyv kapcsolatára. Hozzátette, az alkotói cél az volt, hogy a zenekar jelenét ragadják meg, a könyvnek pedig minden pillanata jelen, s csak attól tűnik múltszerűnek, hogy időben távolabb van. Egyik nagy ereje pedig az, hogy ők csak modellt álltak ehhez: nem alkották, hanem a tárgyai voltak. – Mi megrögzött underground zenekar vagyunk és annak a logikája, a lényege, hogy az alkotás vezéreljen mindent, amit elgondolunk, de ne a külső szempont vezérelje az alkotást – vallja Zoli.

A zenekarnak március 11-étől augusztus 15-éig csaknem harminc koncertje maradt el, tudtuk meg Barbitól. Az idei nyár fesztiválok közönsége és fellépői nélkül ontja majd melegét. Ezt és a közös élmények hiányát talán az igazán jó idő beköszöntével kezdjük majd el szinte maró fájdalommal érezni, álljunk a színpad bármelyik oldalán. A beszélgetést András bizakodó szavai zárták, miszerint – ha minden jól megy – szeptember elején újra találkozhat a 30Y a rajongóival, a rajongók pedig a zenekarral Debrecenben.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában