megünnepelték a húsvétot

2020.04.13. 10:39

Házhoz ment a körmenet és Isten áldása

Idén sem maradt szenteletlen a pászka Nyíracsádon.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Az idei koronavírus okozta helyzet az év legnagyobb egyházi ünnepét, a húsvétot is rendkívülivé tette. A felelős vezetők már a böjti időszakban betiltották a nyilvános szertartásokat, a papok csak az online média segítségével tartották, tarthatták a kapcsolatot a hívekkel. Ennek ellenére minden szertartást elvégeztek, és a pászka sem maradt szenteletlen ebben az embert próbáló időben Nyíracsádon, és bizonyára még számos településen sem.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Gyertyával várták a körmenetet

Mivel a hívek nem vehettek részt a szombat esti feltámadási szertartáson, így Eiben Tamás római katolikus plébániai kormányzó a misét követően maga vitte az oltáriszentséget a hívekhez. Szívet és lelket melengető látvány volt, ahogy az emberek gyertyák százaival díszítették az utcákat, jelezve, hogy lélekben együtt vannak a plébánossal a körmenetben is, aki végigment a falu két leghosszabb utcáján. Gyúltak a fények az ablakokban, a kerítéseken, de még a házak előtti árokpartokon is.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A kapuban várták a szentelést

Eiben Tamás nem hagyta szenteletlenül a pászkát sem. Húsvét vasárnapján már hajnali fél hatkor útnak indult, hogy végigjárja mindazokat a háztartásokat, ahol szerették volna megszenteltetni az ételeket. A kifüggesztett „Feltámadt Krisztus!” felirat jelezte a szándékot, majd a kapu elé tett asztalkára vagy székre került a hagyományos húsvéti ételekkel teli kosár. Nem volt csoportosulás, nem gyűltek össze az utcabeliek, hanem példaértékű türelemmel, és minden szabályt betartva várták az emberek a plébániai kormányzó által vitt isteni áldást. Tamás atya sehol nem töltött pár másodpercnél többet, de nem maradt szenteletlen egyetlen pászka sem Nyíracsádon.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Lefotózták a húsvéti kosarakat

A görögkatolikus egyházközség szertartásait a közösségi hálón vagy rádión követhették a hívek a tilalom kezdetétől a nagyhéten át egészen a pászkaszentelési szertartásig, ahol a húsvét vasárnapi liturgián Tóth Elek parókus többek között a következő gondolatokkal bátorította a híveket. – Krisztus nélkülünk is feltámad, de nem hagyja, hogy nélkülünk támadjon fel. Mindennél nagyobb szerepet kap most az imádság, ami által együtt lehetünk vele. Úgy emlékezünk majd erre a húsvétra, ami külsőségek nélkül, elsősorban a szívünkben, a lelkünkben játszódik le – hangzottak a parókus szavai, aki arra kérte a híveket, hogy a Kocsis Fülöp metropolita javaslata szerint otthon, a családfő által megszentelt húsvéti kosarakat fényképezzék le, és továbbítsák azokat. A fotók vasárnap délelőtt folyamatosan érkeztek a parókia közösségi oldalára.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában