Kiállítás

2020.02.11. 19:18

Legyezők, fűzők, csipkék: fontos divatkellékeket láthatunk

A divat örök – többek között erről is tanúskodik a Polgári sikk, a Déri Múzeum új időszaki kiállítása.

Fotó: Matey István

A polgárosodó Debrecen divatvilágát visszatükröző, pompás ruhakölteményt viselő hölgyek kíséretében érkezett a múzeum új tárlatának ünnepélyes megnyitójára Angi János múzeumigazgató és Komolay Szabolcs, Debrecen Kulturális és Oktatási Bizottságának elnöke. Elsőként Komolay Szabolcs köszöntötte a kiállítás résztvevőit, akiket a megnyitó előtt Tóth Ilona Csilla és Hornyák Marcell korabeli slágereket felvonultató zenés összeállítással szórakoztatott. – Debrecenről állandó toposzként mindig az hangzik el, hogy cívisváros. De most, 2020-ban mit is jelent a cívis, azaz a polgár kifejezés?

„Ez a tárlat arra tesz kísérletet, hogy feltárja nekünk a múltat, és bemutassa, a valóságban hogyan nézett ki az a Debrecen és az a világ, melyet oly gyakran felemlegetünk, s melyre oly büszkék vagyunk”

– fogalmazott Komolay Szabolcs.

A Déri Múzeum igazgatója, Angi János elmondta, nagyon boldog volt, amikor a kiállítás ötletével megkeresték munkatársai, hiszen belső innováció nélkül semmilyen közösség nem létezhet. – A többi kiállításhoz hasonlóan nagyon sokan dolgoztak, ám a tárlat lelke Ormosi Viktória kurátor volt. Ezzel a kiállítással próbáljuk megidézni a jómódú, öntudatos debreceni polgárok világát, és ezen keresztül a történeti Magyarország, a trianoni évforduló és a nemzeti összetartozás évének emlékeként is.

A Polgári sikket Kocsár Valéria divattervező nyitotta meg. A május 3-ig látogatható kiállítás az 1860 és az 1940 közötti időszakot felölelő öltözék- és tárgykultúrát mutatja be. Kocsár Valéria arra is kitért, hogy a felvonultatott tárgyakat tekintve megfogalmazható a felismerés; minden korban minden embernek hatalmas vágya van az esztétikum, a szépség iránt.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában