hangok egy szobából

2020.01.27. 15:52

Sofar Sounds: a debreceni alternatív kultúra titkos kiskapuja

Privát terekben rendezett, zártkörű koncerteken vehetnek részt a hajdúsági zenerajongók.

Fotó: Sofar Sounds Debrecen

A Sofar Sounds egy exkluzív alternatív zenei rendezvénysorozat, amely 2009-ben indult Londonból, és azóta már a világ 444 városában fellelhető. A Sofar egy mozaikszó, ami a „sounds from a room” angol kifejezésből alakult ki, melynek jelentése „hangok egy szobából”. A név igen találó, mivel ezeknek a zártkörű fellépéseknek az egyik legfontosabb jellemzője, hogy kis helyiségekben, például valaki nappalijában, egy irodában, vagy akár egy fodrászatban rendezik meg. A Sofar célja, hogy a fellépők és közönségük között megteremtse azt a fajta intimitást, amelyet a nagy terekben rendezett koncerteknél szinte lehetetlen elérni.

Több éves múlt

Az első debreceni Sofar-koncertet 2017 márciusában rendezték, amelyet több hónapnyi szervezés előzött meg, és a zenei eseménysorozat azóta is virágzik a város alternatív kultúrájának szerves részét képezve. Idén januárban a 23. Sofar Soundson vehettek részt az érdeklődők. A rendezvény debreceni csoportjának vezetője, Süli András elárulta, ez egy működő „recept”, amely globálisan óriási népszerűségnek örvend és bár a városok különbözőek, a Sofarnak van egy egységes üzenete: létrehozni a hallgatók és zenészek között azt a fajta kölcsönös figyelmet, illetve alázatot, amit más rendezett koncerteken sokkal nehezebb megteremteni.

Fotó: Sofar Sounds Debrecen

Titkos helyszínek

Mivel zártkörű bulikról van szó, így a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött és a részletekről e-mailben értesülnek az érdeklődők, a koncertek befogadóképessége pedig mindig az adott helyszín méretétől függ. A cívisvárosi szervezők e tekintetben kényszerpályán mozognak, mivel a Sofar egyik kulcsfontosságú eleme a nem mindennapi helyszín választása, azonban a városban nehéz privát tereket találni, mert kevésbé nyitottak az emberek az ilyesmire.

„Mi ezt a gátat nehezebben törjük át, mint a nyugati országok szervezői, de hónapról hónapra proaktívan keressük a lehetőségeket”

– nyilatkozta a Naplónak Süli András.

A rendezvénysorozat nemzetközi, az eseményeken angolul konferálják fel a fellépőket, akiket a legtöbbször a zeneimádó szervezők kutatnak fel, de gyakran előfordul, hogy a zenészektől érkezik megkeresés a csapat felé. András azt is elárulta, nincs műfaji kikötés, mindenki, aki technikailag képes megszólalni ezeken a pici helyeken, jöhet; a lényeg, hogy mindegyik produkció hiteles és őszinte legyen.

Fotó: Sofar Sounds Debrecen

Fenntarthatóság

A sofarosok legfontosabb jövőbeli céljuknak a fellépések fenntarthatóságát tartják, amelyhez elmondásuk szerint a kulcs a lelkesedés.

A Sofar teljesen nonprofit, így a résztvevők önkéntes adományaiból finanszírozzák a fellépők útiköltségét, a fennmaradó összegekből pedig eszközállományukat fejlesztik, amelynek nagy része egyébként a csapattagok felajánlásaiból gyűlt össze az évek során. A debreceni szervezőcsapat jelenleg 14 főből áll, és szívesen várja az új tagokat; a bekerüléshez pedig nem kell mást tenni, csupán részt venni egy Sofar-koncerten, és személyesen felvenni a kapcsolatot a csoport tagjaival.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában