Gy. Kamarás Kata munkássága

2019.11.15. 13:55

Cserépmesék a Bodorkában

Hit, kitartás és hagyománytisztelet jellemzi a művész munkásságát.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Gy. Kamarás Kata keramikus, népi iparművész, a népművészet mestere volt a vendége a Bodorka Népmesepont újabb mesés eseményének. A falakon olyan munkái kaptak helyet, amelyeket a népmesék színes világa ihletett. A karácsony közeledtével e témában alkotott kerámiái is láthatóak voltak.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Ajándék a pápának

Magyar Zita fazekas, népi iparművész egy személyes vonatkozással kezdte megnyitóját. Egy kalocsai első találkozás pillanatát idézte fel a népművészet ifjú mestere, ahol megismerhette a korábban már látott munkák mögötti embert. Ennek kapcsán mondta el személyes gondolatait. Úgy fogalmazott, ha a hit, a tartás, a hagyománytisztelet, a folytonos megújulás mellett a mondanivaló, az üzenet fontossága kiegészül a fantasztikus szín- és formavilággal, mindezek nagyon precíz technológiai kivitelezéssel, akkor az egy csodálatos szerves egységet alkot, és harmóniát képez. Ez a vágya minden alkotónak. Gy. Kamarás Kata iránymutató munkái pedig ezt tükrözik vissza, ezért példakép lehet mindenki számára.

A keramikus nagyon sokat zsűriztet, 700 munkájából 650 érdemelte ki az A kategóriát, ami egyedülálló. Gy. Kamarás Kata munkái eljutottak Belgiumba, Franciaországba, Németországba. A 12 apostolt ábrázoló sorozata pedig a Vatikánba érkezett ajándékként II. János Pál pápa részére. Gy. Kamarás Kata négyéves korában kötelezte el magát az agyaggal, a megnyitón úgy fogalmazott, kisgyermekkorában kezdett el játszani az agyaggal, és ezt a mai napig sem hagyta abba. 1978-ban elnyerte a népművészet ifjú mestere, 1984-ben a népi iparművész, majd 1993-ban, 45 évesen a népművészet mestere címet.

KHSZ

Borítóképünkön Gy. Kamarás Kata és Magyar Zita látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában