helyi kultúra

2019.10.27. 14:53

Terápiává vált a palástkészítést

Kiss Árpádné alkotásaiból nyílt kiállítás a Nagytemplomban Kálvin János Galériájában.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

– Sok kiállítás részese voltam, sok díjat kaptam, és úgy éreztem, hogy ebből adni kell vissza valamit a közösségnek. Nagyon nagy örömmel készítem mindegyik palástot. Úgy érzem, mintha a lelkemből fakadna ki. Amikor ránézek a kész paszományra, palástra, a szemem is megpihen rajta – vallott tevékenységéről Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész, a népművészet mestere a „Kezeink munkáját tedd maradandóvá” című kiállítása megnyitóján a Nagytemplomban Kálvin János Galériájában vasárnap. A tárlaton valóságukban, valamint fényképeken csodálhatják meg a látogatók a sok munkával elkészült palástokat.

Felhatalmaz a szolgálatra

A kiállítást Fekete Károly püspök nyitotta meg. Felidézte a több mint három évtizeddel ezelőtti történést, amikor végzős teológusként örömmel értesült arról, hogy a munkával telelévő palástkészítő professzorné, Szabó Lászlóné mellett az akkor Nyírbátorban élő Kiss Árpádné is készít palástokat. Másokéval együtt akkor ő alkotta meg Fekete Károly segédlelkészi palástját.

– Kiss Árpádné férje nem sokkal később fiatalon és váratlanul elhunyt. Ebből a tragédiából nem összeomlás és bezárkózás lett, hanem a palástkészítést a vigasztaló Isten csodás gyógymóddá formálta a benne bízó szolgáló leánya számára. A gyógymód, a munkaterépia örömforrássá vált, ajándékul neki a nagy keserűségben – folytatta a püspök. Elmondta, hogy az alkotó 1988. nyarán felcserélte könyvelői munkáját a palástkészítő tevékenységre. 2008-ban elismert népi iparművésszé vált, és 2019-ben népművészet mestere címet kapott. – Azzal, hogy palástkészítőként megkapta a népművészet mestere díjat, a református lelkész palástja is kitüntető elismerésben részesül, mely a mi egyházunkban nem rangot jelöl, hanem a szolgálatra való felhatalmazottságot fejez ki – tette hozzá Fekete Károly.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában