a magyar festészet napja

2019.10.18. 12:54

Muzsikáló Munkácsy a Dériben

Az egyik fotón az is látható lesz, miként köttette ki magát egy keresztre a festő.

Fotó: reprodukció, archív

Muzsikáló Munkácsy címmel különleges, élő zenés tárlatvezetésben lehet részük mindazoknak, akik a magyar festészet napján, pénteken 16 óra 30 perctől ellátogatnak a debreceni Déri Múzeumba.

Két helyszínen egy témáról

A részletekről Fodor Éva Irén muzeológus elmondta: az érdeklődőket a Munkácsy Máskép(p) kiállításnak helyet adó Zoltai Termen, illetve a Munkácsy Teremben látható Krisztus (Munkácsy) trilógia kiállításokon vezetik majd végig. A terv szerint amíg a szakember beszél a Trio Harmony együttes élőben halk aláfestő zenét fog játszani.

Fodor Éva Irén először arról akar beszélni, hogy hogyan jött létre a Munkácsy Máskép(p) kiállítás. – Nemcsak Munkácsy alkotásairól, hanem az elegáns festőfejedelemről is megemlékezünk számtalan a tárlatot kísérő fotó segítségével. Rövid életút ismertetésben is része lehet a látogatóknak. Érdekes felvételek osztják majd a szövegfoltokat – fejtette ki. Hozzátette: egyebek mellett a művész házasságkötését ábrázoló felvételek is előkerülnek.

Keresztre feszített Munkácsy

Arról is szó esik majd, hogy milyen körülmények között születtek meg a Krisztus-trilógia képek és miként mutatták be az alkotásokat. Az egyik legérdekesebb fotó minden bizonnyal az lesz, amely azt pillanatot örökítette meg amikor Munkácsy magát keresztre feszítette, (köttette) azért, hogy legalább részben át tudja élni Krisztus szenvedését. Egyebek mellett kiderül, hogy Munkácsy a tér mélységét tükör segítségével ellenőrizte. A kölcsönbe kapott Munkácsy tárgyakat, például a festékes szekrényét, festő állványát, karosszékét is bemutatják.

Fodor Éva Irén szerint az is jól fogja magát érezni a programon, aki nem mélyült el Munkácsy művészetében.

A témához illő muzsikával

Katóczné Nagy Zsuzsa, a zenét szolgáltató debreceni Trio Harmony együttes vezetője arról beszélt lapunknak, hogy nem volt könnyű összeállítani a tárlatvezetés közben hallható zenei programot. Mivel Munkácsynak jó barátja volt Liszt Ferenc, mindenképpen szerettek volna az ő darabjai közül előadni, de neki elsősorban zongorára és zenekarra írott művei vannak. Ennek ellenére sikerült két művet találni. Ezen kívül barokk darabokkal fognak jelentkezni. A zenészek fizikailag is kísérik majd a programot. Némi bizonytalanságot az okoz, hogy vajon milyen a termek akusztikája sok érdeklődő esetén – egészítette ki.

OCs

Lesz mit nézni a hétvégén

Elsőként debreceni képzőművészek munkáiból nyílik kiállítás október 19-én, szombaton 15 órakor az egyetem Élettudományi Galériájában. Nyitóbeszédet Breznay András festőművész, a Mednyánszky Társaság elnöke mond. Breznay Andrásnak tárlata is nyílik aznap, méghozzá 17 órakor az Újkerti Közösségi Házban, az Előtéri Galériában. Megnyitja: Éles Bulcsú grafikusművész, a festészet napja debreceni szervezője.

A vámospércsi kolónia termése

Szász Zsuzsa festőművész tárlata szintén október 19-én 19 órakor nyit a debreceni Incognito Clubban. Megnyitja: dr. Horváth Péter helytörténeti kutató. A Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely gyűjteményéből összeállított válogatás pedig az Elméleti Galériában várja az érdeklődőket, vasárnap 11 órától.

Borítókép: a nevezetes fénykép részlete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában