előadás a diákoknak

2019.10.25. 20:53

A fejlődő mezőgazdaság fiatalok nélkül elképzelhetetlen

Fotó: Méliusz Juhász Péter Könyvtár

Figyelmünk fokozott mértékben irányul az új nemzedékre, hiszen nélkülük nem lehet sikeres a mezőgazdaság korszakváltása – mondta Nagy István agrárminiszter a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján. Ezt vallja dr. Köhler Mihály, gyémánt diplomás agrármérnök is, aki hét évtizedes munkássága során mindig szem előtt tartotta és aktívan részt is vett a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatalok folyamatos oktatásában, továbbképzésében. Ezt a tevékenységét szűnni nem akaró tettvággyal a mai napig folytatja.

A MÉLIUSZ Központi Könyvtárban a „Hét évtized munkássága 1949-től napjainkig” című életmű-kiállítása – mely 2019. október 26-ig még megtekinthető – egy olyan 70 éven át aktívan tevékenykedő agrárszakember életútját, szakmai tapasztalatait mutatja be, aki a magyar mezőgazdaság „rendszerváltó” korosztályából való.

Szakmai kortársai közül már sokan nem tudták megnézni ezt a kiállítást, de a még élő, aktív pályatársai tisztelettel és nagy érdeklődéssel fordultak Köhler Mihály tárlata felé.

A Köhler Mihály munkássága alatt bárhol is járt mindig tanított, átadta az általa megszerzett tudást. Ezt teszi most is a kiállítása idején, amikor a helyszínen a téma iránt érdeklődő iskolás csoportokat, osztályokat fogad, akiknek előadást tart az éppen most aktuális agrártémakörökből, mint például biogazdálkodás, komposztálás, természetes vizeink végelme, egészséges élelmiszer-termelés.

A Napraforgó Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói közül már a második osztály látogatott el hozzá a könyvtárba a kiállítás ideje alatt. Először 5. osztályos, majd 2019. október 24-én, csütörtökön 9. osztályos tanulóknak tartott előadást az Egészséges élelmiszerek előállítása a talajok, a vizek és a légkör védelmével témakörben, amelyen belül kiemelte a biogazdálkodás fontosságát, valamint felhívta a diákok figyelmét néhány feledésbe merült, ám hasznos növényre. Így került előtérbe a csicsóka és a naspolya.

Mivel az iskola oktatási rendszere olyan, hogy a természetismeret fontos része a tananyagnak, így a diákok érdeklődéssel fogadták az előadását és számtalan kérdést tettek fel. Csak néhányra volt módja válaszolni az előadónak, így egy későbbi időpontra már meg is hívták Köhler Mihályt az iskolájukba, hogy folytathassa az információ átadását a felnövekvő nemzedéknek. Ebből is látszik, hogy az agrárszakma iránt komolyan érdeklődő fiatalok fogékonyak az idősebb nemzedéknél fellelhető tudásra, melyet képesek ötvözni és tovább fejleszteni a jelenkor technikai vívmányainak felhasználásával a mezőgazdaságban.

Méliusz Juhász Péter Könyvtár

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában