különleges tárlat és előadás

2019.09.06. 11:52

Fejedelmek a Szabó Magda Emlékházban

Szent István király története elevenedik meg a Szabó Magda Emlékházban.

Fotó: Kiss Annamarie

Pappné Győri Tünde csodálatos bábjait tekinthetik meg az érdeklődők szeptember végéig a Szabó Magda Emlékházban.

A kiállítás szerdai megnyitóján Pinczés Orsolya, az intézmény művelődésszervezője a Naplónak elmondta, az alkotó a Múzeumok Éjszakáján vitte el bábelőadását az emlékházba. A produkció mind a közönségnek, mind az emlékház munkatársainak olyannyira elnyerte a tetszését, hogy a bábokat érdemesnek találták egy saját kiállításra is. – Szabó Magda királydrámákat is írt, IV. Bélán kívül Szent Istvánról is a Kívül a körön című művében, ezért találtuk érdemesnek, hogy a bábokon, így a mesén keresztül a gyerekeket közelebb hozzuk államalapítónk és Szabó Magda történetéhez – fogalmazott Pinczés Orsolya. A tárlat zárásaképp az emlékház szeptember 28-án családi délelőttöt szervez, ekkor a bábelőadást is megtekinthetik az érdeklődők.

Pappné Győri Tünde a bábokkal
Fotó: Kiss Annamarie

Bábok, játékok – bátorság

A bábozás a szakember szerint sok fiatalnak könnyíti meg az életét. Pappné Győri Tünde létavértesi óvodapedagógus elsőként évekkel ezelőtt, a református egyháztól kapott felkérést egy bábjáték megkomponálására.

Pappné Győri Tünde
Fotó: Kiss Annamarie

– Akkor volt 200 éves a Nagylétai Református Egyházközség temploma. Mivel a lelkész tudta, hogy a bábjátékot nagyon fontosnak tartom, engem kért fel – mondta Pappné Győri Tünde a kiállítás megnyitóján. – Dávid és Góliát történetét kamaszok közreműködésével adtuk elő, ami nagy eredmény, mivel ez a korosztály gyakran cikinek érzi a bábozást. A jelenlegi kiállítás István király és Géza fejedelem köré csoportosul – fogalmazott. A bábjáték a szakember szerint nemcsak a gyerekeknek, hanem a kamaszoknak, sőt, a felnőtteknek is fejlesztő hatású lehet. – Kimondottan hasznos azon fiataloknak, akik az átlagosnál bátortalanabbak, hiszen a báb mögé bújva könnyebben kommunikálnak, bátrabbakká válnak, s önbizalomra tehetnek szert. Mivel óvodás és iskolás csoportjaim is vannak, naponta személyesen tapasztalom a bábjáték áldásos hatását.

– A kiállított bábok elkészítése sok időt vett igénybe, egy teljes nyár kellett ahhoz, hogy megalkossam őket kézi, gépi varrással. Ez a folyamat azért is fontos nekem, mert így a szórakoztatás mellett az alkotás örömét is megtapasztalom – fogalmazott Pappné.

István, Gizella, Koppány, Sarolt és Imre herceg elbűvölő mesefigurái megtekinthetők a Szabó Magda Emlékházban.

SzD

Borítókép: Szabó Magda királydrámákat is írt, így kapcsolódik a tárlat a helyszínhez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában