Népzene

2019.08.31. 17:08

Újabb rangos elismerésekkel díjazták a püspökladányi népdalkört

Arany Páva-díjat és hatodjára Aranypáva Nagydíjat kapott a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör.

Fotó: Lévainé Veres Anikó

A város hagyományőrző csoportja a XXIII. Egri Népzenei Gálán vett részt a napokban. A kétnapos rendezvényen határon innen és túlról közel 30 együttes és szólista mérte össze tehetségét a népzenei fórumon. A rangos népzenei fórum egy gálahangversennyel zárult, ahol Aranypáva Nagydíjat és különdíjakat is kiosztottak. A gálán a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör egy hortobágyi népdalcsokrot énekelt. A népdalkör művészeti vezetője, Hadházi Andrásné rövid bemutatkozó beszédében megemlítette, hogy javában folynak az egyesület 15. éves jubileumi ünnepségének előkészületei. Elmondta, ifjabb Vígh Sándort a Népdalkör példaképének tekinti, és ma is az általa kiépített, szakmai sikerekkel tűzdelt úton halad. A közönség pedig nemcsak a tiszta énekléssel, stílusosan előadott népdalokban, hanem szép népi viseletekben, kékfestő mintás női ruhákban, és a csikós férfiruhákban, a ladányi szűrben is gyönyörködhetett.

Dr. Fehér Anikó műsorvezető elmondta, a közös éneklés öröme, a népzene hiteles megszólaltatásáért tett tevékenység erőt és örömet ad mind a szervezőknek, mind az itt bemutatkozó és fellépő népzenei csoportoknak, előadóknak.

Fotó: Lévainé Veres Anikó

Bimbó Zoltán, a Cantus Agriensis Kulturális Egyesület ügyvezető elnöke segített abban, hogy a Törő Gábor Népdalkör és a Karacs Ferenc Múzeum Hangszervarázs Vándorkiállítása bemutatkozhatott a rendezvényen. A város hírnevét is öregbítő kiállítást Birinyi József népzenekutató, hangszeres előadóművész nyitotta meg.

Tányér József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában