VI. Hajdúk Világtalálkozója

2019.08.04. 11:28

Hatodjára találkoztak Nánáson a nagyvilág hajdúi

Hagyományos történelmi időutazás csatajelenetekkel, tábori képekkel és lőporillattal a hétvégén.

Fotó: Fekete Andrea

Hatalmas érdeklődés övezte a hajdúnánási VI. Hajdúk Világtalálkozóját, amelynek három napja alatt a vendégek megnézhették a Bocskai korabeli lovas- és gyalogos huszárok csatajelenetét is. A péntek délutáni történészkonferenciát követően a városközpontban több száz érdeklődő követhette nyomon a megnyitó látványos ceremóniáját.

 

Az esemény részeként Mónus József világrekorder íjász tartott bemutatót, majd a hagyományőrző csapatok vonultak be csatarendben a város főterére. A csatajelenetben hajdúk harcoltak a törökök ellen ágyú- és puskaropogtatás közepette, majd a bemutatón résztvevőket köszöntötték a környező települések képviselői. Este fáklyákkal vonultak ki a résztvevők a városi gyógyfürdő elé, ahol az akkor már szakadó esőben a 20 éves Ismerős Arcok zenekar adott fergeteges hangulatú koncertet.

Példát mutattak a vendégeknek

Szombaton 10 órától folytatódott a rendezvény csatabemutatókkal, zenés előadásokkal, népművészeti vásározókkal, s természetesen ínycsiklandó étel- és italkóstolásokkal. A fürdő előtti terület egész nap változatos programokat kínált az érdeklődőknek. A szomszédos települések is bemutatkozhattak olyan tevékenységeikkel és termékeikkel, amely jó példaként szolgálhat az érdeklődők számára.

 

A népművészeti árusok is egész nap kínálták kézzel készült portékáikat. Ezek közül a szörpöket, lekvárokat meg is lehetett kóstolni. Pusztai Gáborné Magdika és leánya jóvoltából az ügyes kezű vendégek maguk is kipróbálhatták a mézeskalács-írás rejtelmeit. A Nánási Portéka háziasszonya, Fűz Andrásné egész nap fogadta az érkezők kérdéseit, és örömét fejezte ki, hogy az idelátogatóknak milyen jó példát tudnak mutatni a saját termékek készítésével, forgalmazásával.

Szinte hazajöttek Nánásra

Egy történelmünkbe visszavezető rendezvény nem is lenne teljes a nánásiak és az ország büszkesége, a többszörös világrekorder távlövő íjász, Mónus József, a Farkas bemutatói nélkül, aki számára egy ilyen alkalom tanítás és példaadás is egyben.

„Meg kell ismernünk múltunkat, s büszkének kell lennünk arra, amit elődeink tettek több száz évvel ezelőtt!”

– mondta.

Többen érkeztek a testvérvárosokból. Ők szinte hazalátogattak most is a rendezvényre, köztük Incze Réka is, aki Csíkszeredából évente több alkalommal is eljön párjával, mert számukra az alföldi táj megnyugtató és pihentető a hazai nagy hegyek után. Erre az alkalomra saját, magyar fajtájú lovaikat is elhozták a bemutató szereplőiként. Nagy sikerrel szerepeltek a Csíkszéki Mátyás Huszárok lovasbemutatóikkal, amelyet korhű zenével és szakmai tudnivalókkal is kommentáltak. Vezetőjük, Petres Kálmán kiemelte az ilyen rendezvények fontosságát, a hagyományaink megélésének a szerepét.

A csatajelenetek vezetője Magyar István alezredes volt, aki külön felhívta a résztvevők figyelmét a tábori életet is hűen bemutató katonai sátrak berendezéseire, valamint az eldörrenő fegyverek „illatáradatára”.

A háromnapos rendezvényre több százan voltak kíváncsiak, s bár a változékony időjárás kissé visszavethette a látogatottságot, a színes színpadi produkciók, a fellépő zenekarok, a sztárvendégek és a kísérő programok nem okoztak csalódást a közönségnek.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában