Múzeumok Éjszakája

2019.06.19. 16:53

„Utazás a családfám körül”

Nagyszabású projektet indít a Magyar Nemzeti Levéltár.

Fotó: Matey István

A Múzeumok Éjszakája programsorozaton indul útjára az a hároméves országos projekt, aminek a középpontjában a családtörténet-kutatás áll. Levéltár-pedagógiai foglalkozások, digitalizálás, adatbázis-építés, valamint különböző rendezvények mellett kiadványok is készülnek majd.

Család – Történet – Kutatás

Sokunkban felmerül a kérdés: ki vagyok, kik az őseim? Szeretnénk saját sorsunkra vonatkozóan kapaszkodókat találni. Mindenki szeretné tudni, hogy kik voltak a felmenői, honnan származik a családja. E kérdésre a családtörténet-kutatás során kaphatunk választ. A családunk múltjával való megismerkedés izgalmas és felemelő kaland. Őseink adataival először anyakönyvekben találkozhatunk, ezen információk segítségével családfát rajzolhatunk. E száraz adatokon túl, sokféle, érdekes tartalmú irat tanulmányozásával valóságos időutazás során már azt is megtudhatjuk, hogy felmenőink közül ki hol élt, mivel foglalkozott, milyen szerepet töltött be egy település társadalmában, milyen sorsa volt a magyar történelem viharos évszázadai során.

Fotó: Matey István

Segít a levéltár

A múltba vezető úton az iratokat őrző intézmények, a levéltárak segítenek az eligazodásban. Már a családkutatás megkezdése előtt szakszerű segítséget nyújtanak a kutatás módszertanában, és a feltárt eredmények rendszerezésében.

A Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményei számos adattal, érdekességgel tudják kiegészíteni őseinkről alkotott képünket. Ha ily módon feltárul a múlt és arca lesz egy-egy ősnek, az kivételes élmény. A családtörténet-kutatás minden korosztály számára érdekes élmény.

Szeretnénk, ha ezzel a lehetőséggel sokan találkoznának. A Magyar Nemzeti Levéltár intézményei 2019 őszétől családtörténet-kutató kurzusokra és levéltár-pedagógiai órákra várják az érdeklődőket: általános iskolai felső tagozatos diákok, középiskolások, felnőttek számára kínálunk lehetőséget, hogy megismerkedhessenek a családtörténet kutatás alapjaival, esetleg már megszerzett ismereteiket bővíthessék. Ismerje meg a kutatási lehetőségeket, az általunk őrzött kincseket, adatbázisainkat!

A részletek iránt érdeklődők az alábbi elérhetőségeken kaphatnak bővebb információkataz MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában: [email protected]; tel.: 20/311-2556

Fotó: Matey István

Előadások és kézműves foglalkozások

A Múzeumok Éjszakáján a Debreceni Református Kollégium Múzeuma ad helyet az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára családkutatáshoz kötődő rendezvényének.

A levéltár munkatársai kézműves foglalkozások során mutatják be a gyerekeknek az oklevélkészítés rejtelmeit. Évszázadokon keresztül az uralkodók címeres nemesleveleket adományoztak alattvalóiknak különböző érdemeik jutalmaként. Ezekbe a királyi kancellárián festették be az udvari festők a címereket, amiket az adományban részesülők maguk választottak. A foglalkozások keretében lesz lehetőség sablonok alapján címerrajzolásra, amit be lehet ragasztani az oklevélbe, amin Mária Terézia királynő eredeti aláírása szerepel digitálisan elhelyezve. Régi mintakönyv alapján lehet kalligrafikus betűkkel beírni a gyerekek neveit az oklevélbe, amit le is bélyegezhetnek. Egy Mária Terézia korabeli debreceni íróasztal mintegy százéves másolatánál és hasonló széknél lehet fényképet készíteni az elkészült művekkel a fotózás idejére kapott köpeny, kalap és szablya társaságában. A felnőttek rövid előadásokon tájékozódhatnak a levéltári kutatás lehetőségeiről.

Fotó: Matey István

Nagy az érdeklődés a családkutatás iránt

A 20. század első felében virágkorát élte az ősök felkutatása, elsősorban a nemes családok múltja iránt volt nagy az érdeklődés. A szocializmus évtizedeiben visszaszorult, majd a rendszerváltás után megélénkült a levéltárakban a családkutatás. Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárát is gyakran keresik fel az érdeklődők. Az intézmény anyakönyvi gyűjteménye a Hajdúböszörményi Fióklevéltárban, a debreceni iratok a Vármegyeháza utcai központi épületben, míg a Bihar megyei dokumentumok a Kossuth utcai kutatóban találhatóak – tájékoztatott dr. Szálkai Tamás főlevéltáros, az MNL országos levéltár-pedagógiai munkacsoportjának tagja és megyei projektfelelős.

BB

Borítókép: Kovács Ágnes levéltári kezelő és dr. Szálkai Tamás főlevéltáros készülődik a múzeumok éjszakáján tartandó programokra, háttérben a családfakutatást szimbolizáló fa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában