Ünnepi könyvhét

2019.06.07. 13:54

Hat napig a könyvek kavalkádjában

A 90. Ünnepi Könyvhét vendége Debrecenben Bereményi Géza lesz.

Fotó: Matey István

  • Június 12. és 16. között rendezik meg az országos Ünnepi Könyvhetet, az országos rendezvény debreceni eseményeinek idén is a Csapó utcai sétálóövezet ad majd otthont.
  • Húsz könyvesbolt és antikvárium standja vonultatja fel könyveit, a Méliusz-könyvtár, a Déri Múzeum és a Modem szervezésében. Az eseményről pénteken tartottak sajtótájékoztatót a Méliuszban.
  • Az Ünnepi Könyvhét beharangozóján a hétfőn elhunyt Térey Jánosról is megemlékeztek.
  • A könyvek legnagyobb országos seregszemléjét beharangozó pénteki eseményen Komolay Szabolcs alpolgármester úgy fogalmazott,

    szomorú és vidám aktualitása is van a kilencvenedik könyvhétnek, hiszen Térey János költő, író, műfordító halálával pártalan veszteség érte a kortárs magyar irodalmat.

    Dr. Szirák Péter, a debreceni Ünnepi Könyvhét kurátora elmondta, az Alföld folyóirat júniusi számában egy esszét olvashatnak Téreytől, mely része az általa írt, a tragédia miatt félbemaradt nagy Debrecen-könyv kéziratának.

    „Aki kíváncsi...”

    Szirák Pétertől megtudtuk, az idei díszvendéget, Bereményi Gézát idézve kapta ezt a szlogent a 90. Ünnepi Könyvhét Debrecenben, mivel többször is nyilatkozta már: mindig a kíváncsiság vitte előre. A rendezvény idei díszvendégével Szirák Péter beszélget június 13-án este, a Modemben.

    Fotó: Matey István

    Ebben az évben Nagyvárad is fontos szerepet kap a könyvhéten. A 2019-es Ady-év kapcsán megjelenik az Ady-biográfia, valamint a Nagyvárad krónikája című kiadványt is bemutatják.

    Könyvek mindenkinek

    Az Ünnepi Könyvhét debreceni szervezőinek célja, hogy minél több olvasói réteget érjen el a rendezvény, ezért a populáris irodalom mellett a szépirodalom, a történelmi könyvek is nagy választékkal szerepelnek majd a Könyvutcában, ahol ebben az évben is találkozhatunk színpadi fellépőkkel, valamit lesz dedikálás és a szakmai beszélgetések sem maradhatnak el, többek között Kukorelly Endrével, Tóth Krisztinával vagy Bérczesi Róberttel. Az események a Méliusz Könyvtár, a Modem és a Csapó utca helyszínein zajlanak majd.

    18. Gyermekkönyvnapok

    – A gyermekkönyveknek ebben az évben is nagyon fontos szerepük lesz az olvasásra szoktatás és a kultúra melletti elköteleződés miatt. Könyvbemutatókkal, interaktív foglalkozásokkal várják a fiatalokat, június 15-én 10 órakor pedig az Agóra Tudományos Élményközpontban hirdetik ki a 40. Barátunk a könyv – olvasónapló-pályázat eredményeit.

    SZD

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában