Látogatás a Plitvicei-tavaknál

2019.06.01. 20:00

Egy varázslatos park, ahol a vízeséseké a főszerep

A földi mennyország igenis létezik, ezt pedig többek között a Plitvicei-tavak páratlan szépsége is bizonyítja.

Fotó: AFP

Csodálatos környezet, gazdag élővilág, kiépített sétautak, erdővel borított hegyek, mesebeli tájak – aki különleges természeti élményre vágyik, mindenképpen keresse fel a Plitvicei-tavakat, ahova akár egyénileg, akár utazási iroda szervezésében is eljuthatunk, Debrecenből is.

A Horvátországban található lenyűgöző tórendszer 1979 óta a világörökség része. A lépcsőzetesen elhelyezkedő 18 tavat 92 ámulatba ejtő vízesés köti össze, ezek közül a legmagasabb 78 méter magasságból zúdul alá. A nemzeti parkba belépve az ember azonnal megérzi, hogy csupán apró elem a gépezetben, a Plitvicei-tavaknál tényleg a természet, és főleg a víz az úr. A buja növényzet és a gazdag állatvilág is mind inkább arra emlékeztet, hogy a paradicsomban sétálunk; a tökéletes csendbe legfeljebb a vízesések zubogása vagy a madárcsicsergés – netán más élőlények nesze – kúszik be. A park területe mintegy 160 madárfajnak ad otthont, például fekete gólya, sas, vándorsólyom és kuvik is él a tavak környezetében. A tisztaság is említésre méltó, sehol sem láttunk eldobott szemetet – bízom benne, ez nemcsak a takarítók áldozatos munkájának, hanem a turisták figyelmességének is köszönhető.

Kalandra fel!

Több túraútvonal közül választhatunk, ha fel akarjuk fedezni ezt a csodás tájat. Jó ötlet, ha már reggel – nyitásra – érkezünk, hiszen akkor még kevésbé van tömeg. Érdemes a bejáratnál felkapni egy térképet, ami a segítségünkre lehet. Amennyiben időnk engedi, ajánlott a hosszabb túrák közül választani, melyek megtétele akár 6–8 órába is telhet, de választhatunk a rövidebb, 2–3 órásak közül is.

A kiépített utak könnyen járhatók, és szebbnél szebb helyekre visznek. Természetesen lehet a túraútvonalakat kombinálni is, így akár hajóra is szállhatunk, ha szeretnénk egy kicsit ringatózni a vízen, ha pedig elfáradunk, akkor buszra is pattanhatunk a parkon belül. Mindezen közlekedési lehetőségeket a belépőjegy ára (szezontól függően kb. 100-250 horvát kuna) magában foglalja. Annyi biztos, hogy ebben a mesebeli környezetben csak úgy repül az idő, legfeljebb másnap egy kisebb izomláz emlékeztethet minket arra, hogy sokat gyalogoltunk.

Létszámstop

A zsúfoltság elkerülése érdekében Horvátországban a közelmúltban új rendszert vezettek be a Plitvicei Nemzeti Parkban: naponta legfeljebb 10 ezren mehetnek be. Ennek értelmében a turistáknak legalább két nappal a látogatás előtt, online regisztrálni kell a park honlapján. A regisztrációkor az utazási szándékot és a napot, valamint az órára pontos érkezési időt is meg kell adni, valamint azt is, hogy melyik bejáraton szeretnének bemenni. Az előzetesen megvásárolt jegyek átvételére a megadott időpontot követően egy óra áll a rendelkezésükre. Minderre azért volt szükség, mert a Plitvicei-tavakat egyre többen látogatják, és a turisták többsége is panaszkodik a túlzsúfoltságra, arról nem is beszélve, hogy a fenntarthatatlan tömeg a természetnek sem tesz jót.

VK

Fontos tudnivalók

  • Habár a parkon belül akad néhány étterem és büfé, érdemes vinnünk magunkkal ételt és italt, hogyha túra közben megéhezünk vagy megszomjazunk, ne kelljen vendéglátóegységeket keresni.
  • Az árak kicsit magasak, de megfizethetőek. Egy presszókávét körülbelül 12, egy sört 22 horvát kunáért vehetünk. Egy komplett étkezés kb. 80 kunára tehető.
  • A legjobb megoldás, ha még itthon váltunk valutát, ám néhány helyen – leginkább éttermekben és üzletekben – bankkártyával is lehet fizetni.
  • Fontos, hogy még jó időben is zárt cipőt viseljünk, ugyanis az út több helyen nedves, sáros és csúszós lehet.
  • Érdemes eltenni egy pulóvert is, mivel a hegyekben hűvösebb az idő, valamint a hajózásnál is elkél a melegebb öltözet az erős menetszél miatt.
  • A biztonság kedvéért mindig legyen nálunk esernyő és esőkabát is.
  • Mivel egészen biztosan számtalan képet fogunk készíteni, érdemes a telefonokhoz powerbankot hozni, valamint jól feltölteni a fényképezőgépeket is.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában