Mindenkit várnak

2019.05.11. 12:53

Emlékhelyek napja a Nagytemplomban

Családi programot tartottak a debreceni Nagytemplomban az Emlékhelyek napja, illetve az 1849-es cívisvárosi események 170. évfordulója alkalmából. (A Nagytemplom 2013-ban kapta meg hivatalosan a nemzeti emlékhely címet.)

Fotó: Molnár Péter

A program keretében az érdeklődők egyebek mellett beülhettek annak a széknek a másolatába amelyet Kossuth Lajos használt akkor amikor a Nagytemplomban elfogadták a függetlenségi nyilatkozatot, illetve kimondták a Habsburg-ház trónfosztását.

Kossuthot megidézve

Oláh István nagytemplomi lelkész kérdésünkre arról számolt be, hogy a minél teljesebb élmény érdekében korhű, nemesi ruhát is biztosítottak a jelentkezőknek, illetve a függetlenségi nyilatkozat másolatát is odaadták felolvasásra. Kossuth híres, dalban is emlegetett kalapja is előkerült. Így remek fényképek készülhettek.

Fotó: Molnár Péter

Kvízjátékban is részt lehetett venni, a kérdések az 1848-as forradalomra, a református egyházra, illetve Debrecen történetére vonatkoztak.

Délben Sepsy Károly adott orgonakoncertet az emlékhelyen, melyen nagyrészt XIX. századi magyar zeneszerzők alkotásai csendültek fel.

Üzenet a XIX. századból

Oláh István arról is beszámolt, hogy most először mutatták be például az úgynevezett „emlékezőláda” tartalmát. A ládát a Nagytemplom közelmúltban végzet felújítása során találták meg a keleti toronyban. Kinyitva egy 1806-ban Diószegi Sámuel akkori gyülekezeti lelkipásztor és a gyülekezeti vezetők által fogalmazott dokumentum került elő. Az utókornak szóló értékes üzenet Kósa Lajos országgyűlési képviselő jóvoltából került vissza a Nagytemplomba.

Fotó: Molnár Péter

Ezen kívül a látnivalók között szerepelt például a Szent András-templom makettje, a református egység napjára készült ideiglenes fotókiállítás és természetesen az épület főbejárata fölötti részről a panorámát is érdemes volt megcsodálni.

A kollégium is csatlakozott

Az Emlékhelyek napján a szintén nemzeti emlékhelynek számító Debreceni Református Kollégium két emléksétával mutatta be az intézmény legfontosabb részeit. Az egyik ilyen a Református Könyvtárba, a másik a Református Kollégiumba kalauzolta el a kíváncsiakat.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában