Választás 2024

2024.06.10. 17:30

Eldőlt, kikből fog állni a hajdú-bihari közgyűlés

Jelentős fölényt szerzett a Fidesz-KDNP, de akadtak változások is az összetételt illetően. Az egyik párt elsőként került be a vármegyei közgyűlésbe.

Haon.hu

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke

Forrás: Napló-archív

A polgármesterek, az önkormányzati és az európai parlamenti képviselők mellett a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés tagjait is megválasztották június 9-én a nem debreceni körzetbe tartozó választók. Magyarországon 381 vármegyei közgyűlési mandátum szerezhető, melyből a települések összesített lélekszáma alapján Hajdú-Biharban a 93 listázott jelölt közül 24-en kerülhetnek be a közgyűlésbe. A valasztas.hu hivatalos adatai szerint 100 százalékos feldolgozottság mellett a névjegyzékben szereplő választópolgárok csaknem 54 százaléka adta le voksát az urnáknál.

Vármegyei Közgyűlés, választás, hajdú-bihar
A vármegyei közgyűlés jelöltjeire is leadhatták voksukat a választók vasárnap.
Forrás: MW-archív

A 138 ezer érvényes szavazólapból 78 ezren a Fidesz-KDNP jelöltjei szerepeltek több mint 56 százalékos arányban, ezzel 15 mandátumot szerezve. A kormánypártokat a Mi Hazánk követte 4 fővel, a Momentum 3, a DK 2 képviselőt juttatott be a vármegyei közgyűlésbe, az MSZP-nek ellenben nem sikerült elég szavazatot összegyűjtenie.

Új képviselők is bekerültek a vármegyei közgyűlésbe

A közgyűlés hagyományosan egy tisztújítás során fog elnököt választani, a pártszövetség a 2014 óta elnöki posztot betöltő Pajna Zoltánt ajánlja. A korábbi alelnökök közül Bulcsu László ismét mandátumot szerzett, Tasi Sándor azonban nem szerepelt a jelöltek között, ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, őrá más feladatok várnak a jövőben.

A Fidesz KDNP 41 jelöltet tartalmazó listáján 27 polgármester szerepelt, így mandátumot nyert Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere, Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere, illetve Nagy Lajos, Nyírábrány polgármestere is. Emellett a pártszövetség színeiben jutott be Porkoláb Gyula, Terdik János és Tóth Attila.

A Momentum listájáról a korábbi két tag, Kosztin Mihány és Kiss László mellett Kerekes László is bekerült a közgyűlésbe. A Mi Hazánkat pedig Nagy Zoltán, Kecskés István Béla, Sass Bulcsú Ferenc és Tóth Sándor képviseli majd. A Demokratikus Koalíció két képviselője pedig a korábbi időszakhoz hasonlóan Tóth József és Szörényi Károly lesz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában