Erre számíthatunk

2024.06.12. 20:00

Ilyen időjárás vár ránk júliusban és augusztusban – számítani kell jégesőre, viharokra?

Az elmúlt hetekben kaptunk esőt bőven. Az idei nyári időjárásról Szegedi Sándor debreceni klímakutatót kérdezte a Haon.

Nagy Emese

Ma már meg sem lepődünk, ha egyik óráról a másikra elromlik az időjárás

Forrás: Napló-archív

Ha az elmúlt hetek időjárását nézzük Hajdú-Biharnak, akkor sajnos kijelenthetjük, rájárt a rúd vármegyénkre, de igaz ez egyébként az egész országra. A mögöttünk álló négy hétben számtalanszor beszámoltunk a Haonon arról, a heves zivatarok miatt milyen károk érték vármegyénket. Május közepén megírtuk, az év első komolyabb zivatara elérte Hajdú-Bihart, szó szerint víz alá került Hajdúböszörmény főtere. Május végén özönvízszerű esővel csapott le a vihar Hajdú-Bihar több településén: Hajdúböszörményből hatalmas esőről, Nagyhegyesről jégről számoltak be olvasóink. A zivatar nyomait a facebookozók is megörökítették, egymás után kerültek fel a fotók és videók a közösségi médiába – ezek többségét a Hajdú Online olvasói is szemügyre vehették az oldalunkon. Az égszakadás után volt némi fellélegzés, de június első péntekén újra arról kellett hírt adnunk, sötét viharfelhők lepték be az eget Hajdú-Biharban – több helyen leszakadt már az ég is. Minden bizonnyal nem csak mi vagyunk kíváncsiak arra, mire kell számítani az elkövetkezendő hetekben, így arra kértük Szegedi Sándort, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Meteorológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi docensét, ossza meg velünk, jelenleg mit tud elmondani, milyen lesz az idei nyári időjárás.

Az időjárás az elmúlt időszakban nem kímélte Hajdú-Bihart
vihar jég eső Haon Debrecen
Az időjárás az elmúlt időszakban nem kímélte Hajdú-Bihart 
Forrás:  Napló-archív

– Tudni kell, ez az időszak, amiben benne vagyunk, minden évben a legcsapadékosabb. A legtöbb csapadék Magyarországon jellemzően májusban és júniusban hullik, a legkevesebb januárban és februárban. A csapadék mennyisége évről évre ingadozik, a legcsapadékosabb években akár háromszor annyi is eshet, mint a legszárazabbakban. Ez azért van, mert ebben a két hónapban van a légkörben a legtöbb energia, vízgőz, aminek „köszönhetően” a gomolyfelhőtől egészen a szupercelláig, tornádóig „bármi” kialakulhat – osztotta meg gondolatait a Haonnal Szegedi Sándor debreceni klímakutató. Rámutatott, ha egyik nap esik az eső, majd másnap kisüt a nap, akkor párás lesz a levegő. Ilyenkor a páracsepp úgy viselkedik, mint egy kis „fuvarozó”, ugyanis az energiát átviszi, átszállítja a légkörbe, ami végül kicsapódik és felhő lesz belőle.

Minél több a napsugárzás és a víz a légkörben, annál nagyobb esély van a nagyobb viharok kialakulására

 – hangsúlyozta a klímakutató. Kifejtette, minél melegebb van, annál több a légkörben az energia, ami ezeket a folyamatokat működtetni tudja.

Extrém időjárási jelenségekre kell számítanunk

– Önmagában szeretjük és örülünk a csapadéknak, csak nem ilyen formában, ahogyan azt tapasztaltuk az elmúlt egy hónapban. Évek óta beszélünk a globális felmelegedésről, ami nem véletlenül jön szóba, ugyanis, ha ennyire meleg van, akkor nem csendes eső jön, hanem egyre nagyobb viharok környékezik meg hazánkat. Sajnos a forró nyár szinte borítékolja azt, hogy extrém időjárási jelenségekre kell számítanunk – mondta Szegedi Sándor. 

Hozzáfűzte, jelen állás szerint az látszik, júniusban ez a tendencia folytatódni fog, lesz bőven eső, és jég sem kizárt. Megtudtuk, az elmúlt évek tapasztalatai szerint július első fele szokott változást hozni, természetesen ez sem 100 százalék, azonban a sokévi átlag azt jelezheti, hogy akkor fellélegezhetünk.

A klímakutatótól arra is választ kaptunk, miből tudjuk kikövetkeztetni, hogy egy adott vihar hoz-e magával jeget, vagy sem. – Mindig a zivatarfelhőkben alakul ki jég, aminek a nagysága sem a véletlenektől függ. Minél fejlettebb a zivatarfelhő, annál nagyobb az örvény, és minél nagyobb az örvény, annál nagyobbra kell „megnőnie” a jégnek, hogy ki tudjon esni, szakadni a felhőből. Ha elég nagy, akkor fog kiesni – tudatta. Majd az is kiderült, nem véletlen tartunk jobban a sötétebb fellegektől.

Ha világosabb felhőt látunk, az minden bizonnyal vékony, így nem kell számítanunk óriási csapadékra, dörgésre és villámlásra. Ezt azonban nem mondhatjuk el a sötét felhőről, ugyanis a színe jelzi, vastagabb felhőtömegről beszélünk: több benne a víz és a jég

 – húzta alá.

Milyen időjárásra számítsunk a nyáron? 

Szegedi Sándor leszögezte, tudományunk jelenlegi állása szerint a napi szintre lebontott és a köznapi felhasználók által már megszokott részletességgel – és pontossággal – bíró előrejelzést 5-6 napra előre lehet szolgáltatni. De amikor beindulnak a frontok, akkor gyakorlatilag az imént említett szám lecsökken 3-ra. – Hazánkban nem olyan az időjárás, mint például Spanyolországban vagy Olaszországban, ezeken a helyeken tényleg csak nagyon kevés, vagy szinte semennyi esőre nem kell számítani egész nyáron. Magyarország három éghajlati terület határán helyezkedik el, időjárását a keleti nedves kontinentális, a nyugati óceáni, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Tehát nálunk az a helyzet, hogy néhány nap leforgása alatt át tud fordulni az időjárás egyikből a másikba, hétfőn még szikrázó napsütést tapasztalunk, míg csütörtök délután jön a hideg és az eső – részletezte.

Rámutatott, ha az a nagy kérdés, mi lesz a folytatás, és milyen időjárásra kell számítanunk júliusban és augusztusban, akkor a következő a válasza: 

Ez igazából előrejelzésektől független, ha több napig derült, meleg és napsütéses időt tapasztalunk, akkor szinte biztos, hogy jönni fog egy hidegfront, és 1-2 napra elromolhat az idő. Hazánkban szinte soha nem volt olyan, hogy 7-8 napnál tovább jó idő lett volna, mindig becsúszik egy-egy hidegfront, amire számítaniuk kell idén is a Balatonnál nyaralóknak

 – számolt be a klímakutató. 

Szegedi Sándor azt tanácsolja, ha idén nyáron belföldön víz mellé megyünk nyaralni, és nem 2-3 napra, hanem 7-9 napra, akkor mindenképpen készüljünk fel rá, hogy lesz legalább 1-2 olyan napunk, amikor nem szabadban, hanem zárt helyen kell kikapcsolódnunk.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában