Cívis értékek

2024.06.07. 16:23

Így halad a debreceni Hatvan utca 37. alatti épület felújítása – fotókkal

A debreceni önkormányzat támogatja a régi cívisházak megóvását. A debreceni Hatvan utca 37. alatti épület felújításáról a tulajdonosok döntöttek.

Nagy Emese

Zajlik a a debreceni Hatvan utca 37. alatti épület felújítása

Forrás: Molnár Péter

Az építészeti értékként megőrzendő, Hatvan utca 37. alatti épület felújítása kapcsán zajló és a tervezett munkálatokról sajtótájékoztatón számoltak be pénteken a helyszínen. Mint elhangzott, az ingatlan a védett épületek sorába fog tartozni.

Gábor István főépítész (balról) és Papp László polgármester (középen) a debreceni Hatvan utca 37. alatti épület   felújításáról is beszélt haon
Gábor István főépítész (balról) és Papp László polgármester (középen) a debreceni Hatvan utca 37. alatti épület   felújításáról is beszélt
Forrás: Molnár Péter

– Az elmúlt hónapokban nagyon sokat beszélgetünk arról, hogyan lehet megóvni, megvédeni a városban lévő régi, Debrecen építészeti karakteréhez hozzátartozó épületeket – mondta Papp László polgármester. 

Jelenleg körülbelül 300 védett épület van Debrecenben. Többek között ez, a Hatvan utca 37. alatti, eklektikus stílusban épült épület is helyi védettséget fog kapni

 – hangsúlyozta Papp László. Kitért arra, olyan magántulajdonosai vannak a Hatvan utca 37. alatti háznak, akik fontosnak tartották azt, hogy az építmény megóvásáról gondoskodjanak.

Szinte teljesen megújul a debreceni Hatvan utca 37. alatti épület 

Sokszor látjuk azt, óriási kihívás a tulajdonosoknak, hogy egy – a múlt században épült –, nagyon régi építési technológiával, gyakorlatilag gépészet nélkül felhúzott épületet hogyan lehet felújítani úgy, hogy a 21. század követelményeinek is meg tudjon felelni, miközben megőrzi építészeti értékeit. A Hatvan utca 37. alatti létesítményen az elmúlt ötven évben nem volt átalakítás; egészen biztos, hogy a régi karakterét, stílusát ez a ház megtartotta

 – hangsúlyozta a polgármester. A város nevében megköszönte a tulajdonostársaknak,  hogy olyan felelősségteljesen gondolkodnak, és állnak ehhez a kérdéshez, hogy egyelőre önkormányzati részvétel nélkül hozzákezdtek az épület felújításához. Elmondta, elsőként a tető felújítása zajlott/zajlik, utána pedig a külső homlokzat kerülhet sorra. Hozzáfűzte, az önkormányzat is az épület résztulajdonosa, így igyekeznek közreműködni a ház teljes körű rendbetételében.

Gábor István főépítész úgy fogalmazott, egy olyan egyedülálló létesítményről van szó, amelyik udvarában is meg tudta őrizni azt a régi cívis hangulatot, amilyen valamikor az egész városra jellemző volt. Riskó Mihály Gergely ingatlanmenedzser megosztotta: az első ütem végéhez közelednek, ebben a hónapban átadják az új tetőt, így maga az átalakítás, felújítás már 25-30 százalékos lesz. – Idén még tervezi a lakóközösség az utcafronti homlokzati résznek a helyreállítását, utána valószínűleg a következő évre fog áthúzódni a belső udvarrész és a tornác felújítása – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában