Tedeji szennyezés

2024.05.15. 17:00

Szólláth Tibor: „Bódi Judit a családi gazdaság érdekeit előbbre helyezi a hajdúnánásiaknál”

Sajtótájékoztatót tartott Hajdúnánás városvezetősége május 15-én. A Tedej Zrt. központi telephelyén történt környezetszennyezés mellett, a tedeji lakosoknak nyújtandó zöldség-támogatás részleteiről is beszámoltak.

Bekecs Sándor

Kiderült, hogy húsz éve tart a kármentesítés a Tedej Zrt. területén

Fotó: Czinege Melinda

A hajdúnánási Tedej városrészt és a Tedej Zrt. ottani telephelyét érintő talajszennyezés aktualitásokról tartott sajtótájékoztatót a városvezetőség május 15-én. A résztvevők többek között ismertették az ügy előzményeit, valamint az önkormányzat lépéseit a tedeji talajszennyezés hatásainak csökkentésére. Utóbbiak közé tartozik a városrész lakosai részére biztosított zöldségek igénylésének lehetősége.

tedej zrt, hajdúnánás, környezetszennyezés, kármentesítés
A Tedej Zrt. területén zajló kármentesítésről is beszélt Hajdúnánás városvezetősége
Fotó: Czinege Melinda

– Az elmúlt héten rendkívüli testületi ülést tartottunk, ugyanis fény derült egy olyan környezetszennyezésre, amely már 2005 óta köztudott volt az érintett agrárcég, a Tedej Zrt. számára, azonban erről sem a lakosságot, sem az önkormányzatot nem tájékoztatták – mondta Szólláth Tibor polgármester. Az előzményeket ismertetve elmondta, 2010. óta minden évben tartott az önkormányzat közmeghallgatásokat Tedejen, melyeken a lakosok rendre panaszt tettek a vállalkozás sertéstelepének erőteljes szaghatásaira, valamint a nyári időszakban a szárító miatti porkoncentrációra. 

– A helyzet az évek alatt nem javult, ráadásul időközben a telep körüli erdőt is kivágták, ezért az önkormányzat a 2020-as munkatervébe felvette a városrész környezeti felmérésének elkészíttetését. Ez azonban 2020-ban több alkalommal is meghiúsult, miután a 6-6 arányú testületben Bódi Judit képviselő javaslatára az ellenzéki képviselők leszavazták az erről szóló javaslatot – mondta. A testület összetételében történt változás (7-5 arányú lett a polgári-ellenzéki képviselők száma) tette lehetővé, hogy 2022-ben egy négyévszakos felmérés induljon. 

tedej zrt, hajdúnánás, környezetszennyezés, kármentesítés
Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere
Fotó: Czinege Melinda

Kétéves szakértői vizsgálat tárta fel a tedeji szennyezés hatásait

Hajdúnánás polgármestere nyomatékosította, hogy alapvetően a szaghatás és a porkoncentráció miatt indult a környezeti vizsgálat, amely aggasztó eredményeket hozott 2023 tavaszán, ezért az ezt végző szakértői cég egy újabb négyévszakos felmérést végzett. – A kontrollvizsgálat eredményei szintén kimutatták a nagyfokú talaj- és vízszennyezettséget. Ekkor kezdtünk el a hatóságoknál érdeklődni – emelte ki. A környezetvédelmi hatóság tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a Tedej Zrt-nél kármentesítési eljárás van folyamatban. A cég több tedeji ingatlanának tulajdoni lapjain pedig jelenleg is megtalálhatóak a hatóság bejegyzése a tartós környezetkárosodásról szóló bejegyzések. 

– A szakértői vélemény egyértelműen fogalmaz: a tedeji talajban termesztett zöldségek veszélyesek lehetnek a fogyasztókra, különösen a várandós édesanyákra, gyerekekre. Az önkormányzat felelőssége, hogy a lakosságot tájékoztassa. Ezek tények, nem állítunk sem többet, sem mást, mint amit a környezetvédelmi hatóság megállapított és leírt – hangsúlyozta Szólláth Tibor. Ezért tartottak lakossági fórumokat, s ezért döntöttek úgy, egészséges, az önkormányzat által termelt zöldségeket biztosítanak a lakosok számára. Továbbá a pénteki rendkívüli ülésen határozatba foglalták, hogy újabb kérdésekkel keresik a Tedej Zrt-t a kármentesítési eljárással kapcsolatban. – Nem egyedülálló eset ez a városban, hiszen a Tunsgram telephelyén is zajlik ilyen eljárás. Azzal kapcsolatban viszont tudjuk, hogy mikor és miért indult, hol tart a folyamat – tette hozzá.

Amikor a rendkívüli testületi ülésen arról szavaztunk, hogy az önkormányzat mit tesz a tedeji lakosokért, s hogyan próbál tájékozódni a tartós környezetszennyezésről, Bódi Judit a szavazás előtt felállt és távozott. Ez számomra egyértelmű üzenet: számára a családi vállalkozás érdekei előbbre valóak, mint a város érdekei. Így felmerül a kérdés: polgármesterjelöltként valóban a hajdúnánásiak érdekeit kívánja szolgálni? Úgy gondolom, hogy ez a hozzáállása alkalmatlanná teszi a feladatainak ellátására

 – vélekedett Szólláth Tibor. 

Mintegy húsz éve tart a kármentesítés a Tedej Zrt. telephelyén

Közel két évtizedes probléma, amiről az önkormányzat és a lakosok csak most szereztek tudomást. Tartós környezetkárosodás történt a Tedej Zrt. központi telephelyén, mely állapot jelenleg is fennáll. A szakemberek véleménye szerint jelentős változás nem történt az elmúlt évtizedekben. Felmerül a gyanú, hogy el sem indult, vagy nem megfelelően zajlik a kármentesítés

 – húzta alá Csiszár Imre alpolgármester. Elmondta, a vizsgálat eredményeinek megjelenése óta több alkalommal kértek tájékoztatást az agrárcégtől, de az csupán egy alkalommal jelzett vissza, s csak annyit, hogy hazugságnak tartja az önkormányzat állításait. 

– A rendkívüli testületi ülésen a városvezetés és a képviselők között vita alakult ki a probléma megítéléséről. Választás ide vagy oda, az emberek egészséghez és egészséges környezethez való joga nem sérülhet. Jelentős hátérértéktúllépést állapítottak meg a hatóságok. Ennek a megoldására kell koncentrálni – nyomatékosította Csiszár Imre.

tedej zrt, hajdúnánás, környezetszennyezés, kármentesítés Csiszár Imre, Hajdúnánás alpolgármestere haon
Csiszár Imre, Hajdúnánás alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Így juthatnak önkormányzati zöldségekhez a tedeji lakosok

Nagyné Legény Ildikó, a város alpolgármestere elmondta, a sajtótájékoztató célja, hogy a hiteles információkat továbbítsák a lakosság felé, ugyanis – mint ahogy korábban más ügyben –, ismét elindult az álinformációk terjesztése, az emberek hergelése. 

– A környezetvédelmi hatóságnak átadtuk az eredményeinket. Jelenleg azt vizsgálják, mely területeket érint a szennyezés. Ami biztos: ugyanazok a szennyező anyagok találhatóak a tedeji kertekben, mint amelyek húsz éve a Tedej Zrt. területén lévő földben – mutatott rá. Az alpolgármester elmondta, a pénteki rendkívüli ülésen döntöttek az önkormányzati zöldségek juttatásáról is. Az erről szóló tájékoztatót és a kérelem nyomtatványát a következő napokban minden tedeji háztartásba eljuttatnak.

tedej zrt, hajdúnánás, környezetszennyezés, kármentesítés Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje haon
Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje
Forrás: Forrás: Czinege Melinda

– Jövedelemhatár nélkül, bárki igényelhet önkormányzati bio zöldségeket 5 ezer forint értékig, kéthetes időszakokra. A kérelmeket a kéthetente a Draviczky Imre Közösségi Házban, 13 és 15 óra között átveszik a kollégák, de az igénylések hétköznap, ügyfélfogadási időben leadhatóak a polgármesteri hivatalban is. Kérem a tedeji lakosokat, éljenek ezzel a lehetőséggel. Minden tájékoztatást megtalálnak a város honlapján is – ismertette Nagyné Legény Ildikó.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában