Segítség a diákoknak

2024.05.22. 20:14

Íme a szerencsések, ők kapnak ingyen laptopot Debrecenben – fotókkal

Folytatódik a 2022 tavaszán megkezdett, az egész országot érintő tanulói laptopkiosztási program. Ennek köszönhetően ingyen laptopot több mint 3500-an kapnak Debrecenben.

Nagy Emese

Folytatódik a 2022 tavaszán megkezdett, az egész országot érintő tanulói notebookkiosztási program. Összesen több mint 193 ezer diák és pedagógus kap ingyen laptopot még a nyári szünet előtt, amiből 3657 darab laptopot oszt ki Debreceni Tankerületi Központ – hangzott el a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában tartott szerdai sajtótájékoztatón. Így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett, korszerű eszközökön, amiket a helyi 5., 6., és 9. évfolyamon tanuló diákok szüleinek, valamint a köznevetési intézményeknek ajándékoznak. Az ingyenes digitális eszközökre a szülők és az intézmények pályázhattak. A projektben részt vehet valamennyi magyarországi köznevelési intézmény, azaz állami, egyházi, nemzetiségi önkormányzati vagy akár magániskola is.

Laptopokat kaphattak a debreceni kisdiákok
Laptopokat kaphattak a debreceni kisdiákok
Forrás: Kiss Annamarie

Hány darab ingyen laptopot osztanak szét az országban?

Balaton Katalin köznevelési helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a program sikertörténet, ami nem ma indult, ugyanis 2022-ben a kormánynak köszönhetően olyan program vette kezdetét, aminek keretén belül 579 ezer laptopot ajándékoznak oda gyerekeknek, tanulóknak, pedagógusoknak és intézményeknek.

Az első etapban 120 ezer, majd tavaly ősszel 140 ezer és most jelenleg több mint 193 ezer laptopot osztunk ki országszerte, amit ősszel folytatni fogunk. A program célja, hogy egyenlő hozzáférést biztosítsunk a gyerekeknek a digitális oktatáshoz, és nemcsak eszközöket adunk, hanem az elmúlt években nagyon komoly egyéb háttérfejlesztések is megvalósultak: közel 200 okostankönyv érhető el a laptopon keresztül

– emelte ki. Hozzátette, ez több mint 200 milliárdos kormányzati beruházásból valósul meg, egyelőre az unió ehhez nem adott forrást.

laptop debrecen
Balaton Katalin köznevelési helyettes államtitkár
Forrás: Kiss Annamarie

– Azok a gyerekek, akik megismerkednek ezekkel az eszközökkel, és iskolás koruktól kezdve megtanulják, hogyan működik, számukra a 21. század vívmányait a jövőben sem lesz nehéz használni. Ez pedig mindenképpen pozitívum, azonban nem szabad elfelejteni, tanulni nem képes helyettünk, az ismereteket, tudást az iskolában, tanórán kell elsajátítani – mutatott rá Pósán László országgyűlési képviselő.

Fejlődik a gyerekek kompetenciája

Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ tankerületi igazgatója megosztotta:

a Debreceni Tankerületi Központ vonatkozásában a napokban 3657 darab laptopot osztanak ki, 37 köznevelési intézményben, és azon belül 39 feladatellátási helyen. A Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában 52 eszközt igényeltek a szülők.

laptop debrecen iskola
Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ tankerületi igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

– Pedagógusként és iskolaigazgatóként úgy gondolom, ez egy nagyon fontos lehetőség, hiszen nekünk, az oktatásban résztvevőknek is nagyon fontos érdekünk az, fejlődjön a gyermekeknek a digitális kompetenciája, olyan készségekkel vértezzük fel őket, amelyekkel megállják majd helyüket a középiskolai továbbtanulásban, illetve a nagybetűs életben – mondta Hetei József, a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola igazgatója, majd a gyerekek mosollyal az arcukon átvehették az ingyen laptopokat a helyszínen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában