Közgyűlés

2024.05.23. 16:49

Tervek a debreceni Egyetem tér átalakítására

A közgyűlés napirendjén volt a tócóskerti közlekedés és a hulladékudvar működése. Az Egyetem tér átalakításának terve is várhatóan a testület elé kerül majd.

Szőke Tímea

Az Egyetem tér Debrecen ikonikus helyszíne

Forrás: Napló-archív

Az Egyetem tér átalakítása, a hulladékudvar szolgáltatása és a Tócó csatorna környékének közlekedése is téma volt a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén. Módosította a testület a város településrendezési eszközeit az Egyetem tér, a Csap utca, a Zöldfa utca, a Wesselényi utca, valamint a Tócó csatorna menti területrészekre vonatkozóan. Az elsőre Madarasi István képviselő kérdezett rá. – A Debreceni Egyetemnek tervei vannak a tér átalakítására, mit lehet tudni erről? Ez Debrecen egyik ikonikus helyszíne, nem mindegy, hogyan fog majd kinézni. Átépítik-e? Milyen lesz az oda tervezett zenepavilon? Nobel-díjasokat ábrázoló szoborpark létrehozásáról is hallani. Ki fogja elfogadni a tervezetet, lesz-e arra ráhatásunk? Ki finanszírozza a beruházást? – sorolta.

Papp László polgármester szerint sem mindegy, milyen képet mutat az Egyetem tér debrecen haon
Papp László polgármester szerint sem mindegy, milyen képet mutat az Egyetem tér
Forrás: Kiss Annamarie

Az Egyetem tér szépsége megmarad

Papp László egyetértett vele abban, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen képet mutat a tér. Úgy véli, csak magyar Nobel-díjasok szobrai kerülnek majd oda. – Nem akarjuk kiengedni a kezünkből a tér sorsának alakulását. Ha a Debreceni Egyetem konkrét, letisztult elképzeléseit megkapjuk, a közgyűlésnek bemutatjuk azokat. A tér beépítését nem támogatjuk, a zenepavilon elhelyezése nem lehet hangsúlyos, a főépület látványába betakaró. Van relevanciája a tér megújításának, de mi nem vonulunk ki belőle – mondta.

Én magam a Debreceni Egyetem főépületét az ország egyik legszebb egyetemi épületének tartom, mindent elkövetünk, hogy szépségének látványát hosszú távon megőrizzük. Az előtte lévő tér szerves egysége a neobarokk épületegyüttesnek, ahogyan az ott lévő szobrok is, melyek annak idején egy szakmai zsűri szűrőjén keresztülmentek. A téren lévő műtárgyak, a medence, a szökőkutat üzemeltető berendezések jelentős avuláson estek át, meg kell újítani ezeket

 – hangsúlyozta Gábor István főépítész.

Az Egyetem tér szobrait zsűrizték annak idején Debrecen haon
Az Egyetem tér szobrait zsűrizték annak idején
Forrás: Napló-arhív

– Minden megújuló műtárgynak engedélyezési eljáráson kell keresztülmennie. A hatályos műemlékvédelmi szabályok szerint a műemlékvédelmi környezetben történő beavatkozások tervének egy örökségvédelmi, településképi véleményezési eljáráson szükséges megfelelniük, vagyis a Budapesten, minisztérium által működtetett központi tervtanácsnál. A kitelepítendő szobrokat szintén szakmai zsűri értékeli – mondta a főépítész. – A hely még inkább kötelez arra történelmi múltjánál fogva, hogy fokozottabban figyeljünk rá. 

Úgy vélem, a róla szóló döntés csak közösségi lehet, nem egyetlen intézményé. A beavatkozások tervét a közgyűlés elé terjesztjük majd. Ez már csak azért is fontos, mert az egyetem tér nemcsak dísztér, hanem használatban is van. Felmerülhetnek igények újabb funkciókra, de csak olyan építmény elhelyezését támogatjuk, ami a tér fő látványát nem rontja, nem takarja ki

 – tudatta.

Nem működik jól a hulladékudvar

Mándi László képviselő (Momentum) konkretizálást kért a a Wesselényi utca és a Tócó csatorna területének szabályozási terv módosítása kapcsán. A főépítész elmondta, előbbinél a változtatás arra irányul, hogy a telkeken belül az épületeket hátrébb, a zajos úttól messzebb lehessen elhelyezni. A Tócó völgynél pedig azért szükséges beavatkozni, mert a meglévő Vincellér utca – Derék utca csomópontra elkészült egy körforgalom terve, mely folyamatos közlekedést biztosítana, és plusz terület kell hozzá. A jövőben a csomópont még tovább fejlődhet, akár önálló kapcsolata lehet a 4-es főúttal. Jelenleg az a cél, hogy a Tócó völgy déli szervizútja, a Derék és a Vincellér utca egy olyan csomóponttal egészüljön ki, ami alkalmas a forgalom kezelésére.

A polgármester ezt azzal egészítette ki, hogy két éve 120 aláírással kapott kérelmet a Tócó patak túloldaláról, azon rész közlekedésének megoldása érdekében. A mostani módosítás az ott lakóknak szükséges közlekedési folyósó érdekében történik, és a tócóskerti lakótelepet nem érinti.

Gábor István főépítész válaszolt a felmerülő kérdésekre Debrecen haon
Gábor István főépítész válaszolt a felmerülő kérdésekre
Forrás:  Napló-archív

A Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2023. évi számviteli törvény szerinti beszámolóját is elfogadta csütörtöki ülésén a debreceni közgyűlés. Az előterjesztés tárgyalásakor Madarasi István képviselő (MSZP) felháborodásának adott hangot, mert – személyes tapasztalat és hozzá beérkezett lakossági jelzések szerint – a debreceni hulladékudvar szolgáltatásainak színvonala közel sem az elvárt minőségű, amióta az állami Mohu Zrt. átvette a működtetését. 

Papp László polgármester egyetértett vele abban, hogy a váltással nem lett jobb a rendszer. Elmondta, a hulladékudvarok az országban máshol sem működnek megfelelően, ezért a településvezetők tárgyalást kezdeményeznek a Mohuval a megoldás érdekében.

Balázs Ákos alpolgármester ígéretet tett arra, hogy az időpontfoglalási problémának és a Madarasi István által konkrétan említett esetnek személyesen jár utána.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában