Megemlékezés

2024.04.21. 14:26

Harminc zsidót deportáltak Nyírmártonfalváról, de csak öten tértek haza

Nyolcvan éve kezdődtek a deportálások, a településen erre emlékeztek a napokban.

Haon.hu

Dr. Nádas György, Nádas Zsuzsánna, Stiegelmayer István és Mikáczó Lajos helytörténész

Forrás: idősek klubja

A nyírmártonfalvai holokauszt 80. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a helyi falumúzeum dísztermében, az idősek klubja szervezésében. A rendezvényen részt vettek a holokauszt egyik túlélőjének, Nádas (Nuszbaum) Vilmosnak a gyermekei: dr. Nádas György és Nádas Zsuzsánna férjével, Stiegelmayer Istvánnal. A meghívottak között voltak a helyi egyházak lelkipásztorai is - tájékoztattak közleményükben a szervezők. 

Nyírmártonfalváról 1944. április 17-én a zsidó imaház udvaráról deportálták a helyi zsidókat, egy levéltári feljegyzés szerint 30 főt, közöttük egész családot is. Mikáczó Lajos helytörténész előadásában bemutatta a folyamatot a begyűjtéstől a nyíregyházi gettón át az Auschwitz-Birkenau és Mauthausen koncentrációs táborokig. 

Mikáczó Lajos helytörténész nyírmártonfalva
Mikáczó Lajos helytörténész
Forrás: idősek klubja

A deportáltak közül 25-en nem tértek vissza. A deportálások elől többen elmenekültek, így Nyírmártonfalváról és a környező tanyákról a világháború után teljesen eltűnt a zsidó lakosság. A falu első „községi temető”-je és a „régi izraelita temető” szanálásával pedig csak a térképek és a témával kapcsolatos dokumentumok árulkodnak a sokszor köztiszteletnek, megbecsülésnek örvendő helyi zsidóságról. Steinhart Sándor több mint 20 évig volt a község főbírája, életének 71 éves korában mustgázmérgezés vetett véget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában