Csodás látvány

2024.04.14. 09:02

Fényfestés Debrecenben: káprázatos díszbe öltözött a Nagytemplom - fotókkal, videóval

Vastapssal fogadták a debreceniek a szombat esti műsort.

Hajnal László

A fényfestés visszarepített a múltba

Forrás: Molnár Péter

Csaknem teljesen megtelt Debrecenben a Kossuth tér szombaton este az 1849-es kinyilatkoztatás tiszteletére készített fényfestésre várva. Itt mondta ki ugyanis 175 évvel ezelőtt Kossuth Lajos a Habsburg-ház trónfosztását, ezzel kinyilvánítva Magyarország függetlenségét.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat elnöke köszöntőjében elmondta, a városi és térségi identitás megélése kiemelten fontos, ezért létrehoztak 2023-ban egy programsorozatot, melynek során 13 helyszínen vetítettek jellegzetes épületek homlokzataira a vármegye történelméről, ikonikus népművészetéről, a pásztorkultúráról szóló kisfilmeket.

debrecen, nagytemplom, fényfestés
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat elnöke
Forrás: Molnár Péter

Úgy véli, már a korábbi vetítést is nagyon szerették a debreceniek, ezért elmondta, a jövőben is igyekeznek olyan történelmi eseményeket feldolgozni, amelyek vizuálisan is megjelenítik az elmúlt évszázadok történéseit. Kiemelte Kapusi József munkáját, ő az a debreceni fiatalember, aki a szerzője és elkészítője a falakra vetített animációknak.

Debrecennek hatása volt és hatása lesz az ország életére

Papp László beszédében felelevenítette, 175 évvel ezelőtt, amikor az ország fővárosa Debrecen volt, a nemzet sorsáról döntő vezetők álltak a Nagytemplom falai előtt.

Büszke vagyok arra, hogy Debrecen városa a magyar szabadságért mindig kész volt tenni, áldozatokat hozni. Ez a város az ország sorsát képes volt, és jövőben is képes lesz befolyásolni, jó irányba vinni

– mondta a polgármester. Mint fogalmazott, a nemzet számára szükséges cselekedet volt az ország függetlenséget kimondani. Megjegyezte, ezt a tettet a debreceniek bátorítása nélkül nem biztos, hogy véghez vitték volna.

debrecen, nagytemplom, fényfestés
Papp László polgármester
Forrás: Molnár Péter

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke örömtelinek nevezte, hogy Debrecen polgáraival együtt részese lehet egy olyan megemlékezésnek, amely nemzetünk történelmének egy fényességes és reményteli időszakát eleveníti fel. Emlékeztetett rá, az egyetem Kossuth Lajos születésének 150. évfordulóján felvette Kossuth nevét egészen 2000-ig, amikor megalakult a Debreceni Egyetem, az ország legtöbb karral rendelkező, legnagyobb hallgatói létszámú és költségvetésű intézménye.

– Közel öt évszázados, megszakítás nélküli múlttal, Magyarország legrégebbi, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézményeként kötelességünknek érezzük, hogy emlékezzünk, és emlékezni tanítsuk a következő generációkat, hogy elméjükkel és szívükkel is megismerjék a magyar nemzet történelmének, és kiemelten a debreceni eseményeknek a nagy pillanatait – fejtette ki Kossa György.

Debrecen lelke a Nagytemplom

Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora szerint, míg Debrecen jelképe a Nagytemplom, a magyarságot meghatározó debreceni esemény pedig a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadása. Úgy véli, az akkori magyar kormány azért a templom falai között hozta meg a döntést, mert úgy érezte, szükség van felsőbb támogatásra, Isten áldására.

Nem tudták még, hogyan fog alakulni a szabadságharc. De egyet tudtak: hogy akkor lesz jövő, akkor lesz Magyarország sikeres, ha független nemzet leszünk. Ez volt az a jövőkép, amiért dolgoztak és harcoltak elődeink

– hangsúlyozta az elnök-lelkipásztor. Hozzáfűzte, a debreceniekben ma is ez a szellemiség él, egy közös jövőt építeni.

debrecen, nagytemplom, fényfestés
Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora
Forrás: Molnár Péter

A köszöntőket követően a Credo együttes és a Debreceni Népi Együttes közös műsorát hallhatta és láthatta a közönség, valamint a Függetlenségi Nyilatkozatból szavalt részletet Csikos Sándor.

A műsorok után a nemzeti lobogó színeire váltott a Nagytemplom homlokzata, jelezve, hogy kezdetét veszi a vetítés. A nyolcperces, több részből álló animáció alatt nemcsak az 1849-es események és a történelmi helyszínek elevenedtek meg, hanem az érkező tavasz is megnyilvánult, virágba borítva a templom falát. A videó valóban káprázatos volt, néha dinamikus és hipnotikus, míg egyszerre tiszteletteljes és hazafias is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában