Kétezernél is több batyu fogyott

2024.04.11. 17:12

Újabb rekordot állítottak fel Debrecenben! – fotókkal, videóval

A főszerepben a város napja alkalmából készült új étel, a debreceni batyu volt.

Kosztin Éva

Dupla batyurekord dőlt meg Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

A hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltött finomság április 11-én, csütörtökön Debrecen főterén debütált a publikum előtt, ami egyúttal rekordkísérlet is volt. A szabadságharc 175 éves évfordulójának tiszteletére 1849 darab batyu elkészítése és 1849 darab batyu kiosztása volt a cél.

A sütést reggel 5 órakor kezdték a Debreceni Szakképzési Centrum

  • Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola;
  • Irinyi János Technikuma;
  • Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégiuma;
  • Kreatív Technikuma;

valamint a Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző Iskola tanárai és diákjai a Hajdúsági Gasztronómiai Klub mesterszakácsainak vezetésével. A kiosztási rekordkísérletet délután 14 órára időzítették a debreceni Kossuth téren, ahol izgatott tömeg várta Tordai Zoltán és zenekarának muzsikáját hallgatva, hogy végre kapjanak ebből a különleges péksüteményből.

Közösen minden sikerül

– Mivel Debrecen ezen a napon 331 éve kapta meg a szabad királyi városi jogot, ezért még 331 darabot hozzátettünk a kísérlethez – tájékoztatta Papp László, Debrecen polgármestere a főtéren megjelenteket, akiket biztosított róla, hogy személyesen is letesztelte az ételkülönlegességet.

Papp László, Debrecen polgármestere
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A Debrecenre évszázadok óta jellemző összefogás erejét hangsúlyozta Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója. 

A rekord első felét már biztosan teljesítettük, megvan az egy nap alatt sütött 1849 plusz 331 darab debreceni batyu. A város ismét megmutatta, hogy közösen bármit meg tudunk oldani

– fogalmazta meg.

Szász Veronika, a Baptista Szeretetszolgálati oktatási igazgatója a szeretetvendégség jelentőségéről beszélt, és kiemelte, a debreceni batyu műfaját tekintve hasénak számít.

Debreceni batyut falatozó diákok a Kossuth téren
Debreceni batyut falatozó diákok a Kossuth téren
Forrás: Kiss Annamarie

– Ki szereti a kolbászt? – intézte a várakozó tömeghez a kérdést Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, amire egybehangzó, hangos ééén! felkiáltás volt a válasz. – Ebben az ételben a kolbász jelképezi az erőt, a hagyma fűszerezi, a gomolya lágyítja – mutatott rá.

Rádai Attila, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub elnöke elmondta, a céljuk elsősorban az volt, hogy minél több ember kóstolhassa meg a frissen kreált péksüteményt. – Idővel a receptjét is meg fogjuk osztani, de először az arcokon szeretnénk látni, hogy milyen, amikor először beleharapnak. Az arckifejezések mindent el fognak mondani – vetítette előre.

debreceni batyu
Kolbász, hagyma és gomolya a siker receptje
Forrás: Kiss Annamarie

A sebességet batyu per másodpercben mérték

A rekordkísérletet Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke hitelesítette. Mint közölte, nemcsak az elkészített debreceni batyuk számát nézték, hanem a kiosztás sebességét is mérik, így felfokozott izgalommal helyezkedett el mindenki. A vörös szalag egyik oldalán negyvenen várták, hogy hatalmas fekete ládákból kioszthassák a debreceni batyukat, a szalag másik oldalán az egyre éhesebb érdeklődők álltak. Amint elindult a hasék kiosztása, mindkét oldal fénysebességre kapcsolt, és pár percen belül el is fogyott az összes péksütemény.

A pontos számokat végül Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke ismertette.

280 másodperc alatt sikerült kiosztani az összesen 2179 batyut, ami azt jelenti, hogy 7 egész ¾ batyu per másodperc volt a sebesség. A rekordkísérletnek mindkét részét teljesítette Debrecen

– jelentette be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában