Csillagászat

2024.04.08. 17:44

A tavaszi égbolt legszebb galaxiscsoportját fotózták Debrecen mellől

A felvételt Vincze János készítette a Messier-maraton előtt, közben és után.

Haon.hu

Markarian lánca Vincze János felvételén

Forrás: Vincze János

A Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának tagja, Vincze János a tavaszi égbolt legszebb galaxiscsoportját, Markarian láncát kapta távcsővégre, közölte a Haonnal a hajdúböszörményi klub.

Mint írták, Vincze János a fotonok gyűjtését április 4-én éjszaka kezdte, majd részt vett a III. Kárpát-medencei Messier-maratonon április 5-7-ig a Hortobágyon. Hazaérve, április 8-án fejezte be a kép készítését.

A közleményben rámutattak, a Markarian lánca (Markarján-lánc) egy galaxiscsoport, amely a Virgo-halmaz egyik nyúlványa. A Földről nézve a galaxisok simán ívelt vonal mentén helyezkednek el. Charles Messier 1781-ben fedezett fel először két galaxist, az M84- et és az M86-ot. A láncban látható többi galaxist William Herschel fedezte fel, és ma már elsősorban a John Louis Emil Dreyer új általános katalógusában szereplő katalógusszámukról ismertek. Végül Benjamin Markarján örmény asztrofizikusról nevezték el , aki az 1960- as évek elején fedezte fel közös mozgásukat.

Markarian lánca
A Markarján-lánc galaxisai
Forrás: Vincze János

A Virgo-halmaz körülbelül kétezer galaxisból áll, melynek része a Markarján-lánc. A közelebbi galaxisok 50 millió fényévre vannak, a távolabbiak néhány százra. A képen balra látható a Markarján szeme, melynek távolsága 52 millió fényév.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában