Virágvasárnap

2024.03.24. 17:51

Megnyílt a Húsvéti Park Hajdúszoboszlón, még galambreptetés is volt – fotókkal, videóval

Idén is ünnepi díszbe öltözött a hajdúszoboszlói művelődési ház mögött található Halasi Fekete Péter tér. A Húsvéti Parkot virágvasárnap nyitották meg.

Kiss Dóra

Száz galambot reptettek meg a Húsvéti Park megnyitóján

Forrás: haon

Több mint ezer tojás lóg a fákon, installációk sokasága és megannyi apró alkotás díszíti a fürdőváros Húsvéti Parkját, melynek hivatalos megnyitóját március 24-án, virágvasárnap tartották. A művelődési központ színháztermében barkaszenteléssel és egyházi liturgiával vette kezdetét az ünnep. Elsőként Czető Norbert református lelkipásztor hívta fel arra a figyelmet, az az egyedisége a mai ünnepségnek, hogy nemcsak lélekben járhatjuk be virágvasárnap lelki útját, hanem valóságosan is megpróbálják ezt bemutatni.

húsvéti park, hajdúszoboszló, virágvasárnap
Barkaszenteléssel és egyházi liturgiával vette kezdetét a Húsvéti Park megnyitója
Forrás: haon

Megidézték Jézus bevonulását

A nagyheti események egyik meghatározó állomása virágvasárnap, amely a mi elnevezésünkben virág ugyan, de általános ismereteim szerint pálmavasárnapnak hívják több nyelven. Arra emlékeztetve, hogy az Úr Jézust fogadó tömeg pálmaágakat lengetett, Jézus pedig így vonult be Jeruzsálembe szamárháton. A mi magyar kultúrkörünkben és egyházi szokásainkban a pálmát barkával helyettesítették

– mutatott rá a lelkészt. Ezt követően dr. Lipták József esperes és Fekete András görögkatolikus parókus elvégezték a barkaszentelés liturgiáját, majd Czető Norbert beszélt többek között a szamárhátas bevonulás jelentéséről, ezzel felvezetve a program következő állomását, a körmenetet. A művelődési háztól a Húsvéti Parkig Jézus bevonulását idézték meg, majd Galánfi András Kossuth-díjas előadóművész, Hajdúszoboszló díszpolgára osztott meg egy lélekemelő történetet a népes közönséggel a park egyházi részén.

húsvéti park, hajdúszoboszló, virágvasárnap
Czeglédi Gyula, Majoros Petronella és Galánfi András a Húsvéti park megnyitóján
Forrás: HAON

A város összefogásával jött létre a hajdúszoboszlói Húsvéti Park

Minden évben találhatunk újabb elemeket a parkon, ez idén sincs másként. Ebben az évben 150 feltámadáskert formáz egy óriási keresztet, melynek közepén a krisztusi kereszt jelképe látható. Majoros Petronella alpolgármestertől megtudtuk, minden óvodai csoport és minden iskola készített feltámadáskertet. Az egyházi park egyik kiemelt eleme a békét hirdető galambfa, melyet ezer galamb ékesít. 

Az alpolgármester kiemelte, a parkban található minden egyes díszítő elemet, látványosságot, installációt hajdúszoboszlói emberek keze alkotta meg.

 A béke jegyben 100 galambot engedte el a park megnyitóján, majd a művelődési ház tánccsoportja vitte táncba a megjelenteket.

A megújulás a kulcs

Arról, mit jelent a fürdővárosnak ezt a park és a közös ünneplés, Czeglédi Gyula polgármestert kérdeztük. 

A húsvéti parkunk most már ötödik éve díszíti városunkat, a covid kényszeréből jött létre; valami történjen a szabadban is, amikor bezártság volt. Ebből egy nagy városi összefogás lett, hiszen a park feldíszítéséből az intézmények, az óvodák, az iskolák, a civil szervezetek is kivették a részüket

– mutatott rá. Czeglédi Gyula úgy véli, a virágvasárnap legfontosabb üzenete az – az egyházi liturgia mellett –, hogy lélekben húsvétra készüljünk és a jóság győzedelmeskedjen az emberek lelkében, cselekedeteiben. – Az ünnepet, a feltámadást úgy várjuk, hogy az emberek is képesek legyenek megújulni. Ilyenkor a természet is megújul, ez egy nagyon szép, felemelő érzés, ahogy az is, hogy ilyen sok ember, a város apraja-nagyja itt van. Azt gondolom, ha mindenki úgy viszonyulna a másik emberhez, amilyen szeretettel most ennyien itt vagyunk, akkor nem lennének veszekedések, nem lenne háború a világban, hanem az emberiség békességben élne. A jézusi szeretetért még nagyon sokat kell tennie az emberiségnek – húzta alá. 
 

Attila, 15:55

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában