Húsvét

2024.03.31. 07:36

A katolikus egyház legnagyobb ünnepét tartották Debrecenben - fotókkal, videóval

Vigília-szertartásra gyűltek össze a hívek szombat este a Szent Anna-székesegyházban.

Bekecs Sándor

A feltámadás örömét hirdető körmenettel zárult a nagyszombati vigília

Forrás: Czinege Melinda

Nagyszombaton a katolikus egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szent sír előtt időzve. Az esti vigília-szertartással vette kezdetét a katolikus felekezet legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus Krisztus feltámadását.

A március 30-i vigília a tűzszentelés szertartásával kezdődött, majd ezt követte az igeliturgia, amely végigvezette a résztvevőket az üdvösségtörténet nagy állomásain, eljutva az Újszövetségig. 

Húsvét, tűzszentelés, vigília-szertartás, Debrecen, Szent Anna-székesegyház
A március 30-i vigília a tűzszentelés szertartásával kezdődött
Forrás: Czinege Melinda

Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspök igehirdetésében elmondta, az elmúlt napokban papnövendékeivel vidéki templomokat látogatott, s mindenhol csend fogadta őket. – Ez a csend, nyugalom emlékeztet bennünket arra a nyugalomra, melyről a Teremtés könyvében olvashatunk a hetedik napról. Isten megteremtette a világot, befejezte munkáját, visszanézett és megnyugodott: amit teremtett, az jó – fogalmazott.

A kereszt a Fiú, a feltámadás az Atya szeretete

– Ebbe a nyugalomba hív nagyszombat: miután megtörtént a megváltás, s Jézus ott van a sírjában, nyugalomban. De ez nem az örök nyugalom, hiszen tudjuk, Jézus feltámadott – mondta Palánki Ferenc. 

Húsvét, vigília-szertartás, Palánki Ferenc, Szent Anna-székesegyház, Debrecen, nagyszombat
Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspök a Szent Anna-székesegyházban bemutatott vigília-szertartáson
Forrás: Czinege Melinda

Mint folytatta, ez az időszak Jézus szeretetének két fontos állomása közötti nyugalom, amely nagypéntek estétől húsvétvasárnap hajnaláig tart.

Az egyik templomban ezt olvastam: »Jézus mindkét életet, az enyémet és az övét, nem tarthatta meg. Az egyiket oda kellett adnia. A sajátját adta«

– idézte a megyés püspök. Mint kifejtette, Jézus legnagyobb szeretetének a jele a kereszt, melyen meghalt bűneinkért. A feltámadás pedig Isten szeretetének bizonyítéka, az Atya válasza a Fiú végtelen szeretetére.

A prédikáció után keresztelések következtek, majd a feltámadás örömét hirdető körmenettel zárult a nagyszombati vigília.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában