Húsvét

2024.03.31. 14:45

Küzdjünk úgy a halál ellen, ahogy Isten küzdött fia életéért!

Húsvétvasárnapi istentiszteletet tartottak a debreceni Nagytemplomban.

Bekecs Sándor

Sokan gyűltek össze az ünnepi istentiszteletre

Forrás: Czinege Melinda

Húsvétvasárnap, Jézus feltámadásának napja a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Megváltó a kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Ez alkalomból tartottak istentiszteletet március 31-én a debreceni Nagytemplomban.

húsvét, ünnep, istentisztelet
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét
Forrás: Czinege Melinda

– Az első húsvét hajnala Isten nagy meglepetése volt a világ számára. Páratlan napfelkelte, igazi hajnalhasadás. A sírkert istenjárta hely lett, ahol az Atya nemcsak Jézust támasztotta fel, hanem feltámasztotta övéi reménységét is – mondta igahirdetésében Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az ünnepi szertartás fő igéje ez alkalommal János evangéliumából volt, melyben feltámadása után Jézus megjelenik Mária Magdolna előtt a sírboltnál.

A feltámadással elkezdődik a hitből élés korszaka

– A feltámadással elmúlik a látás, a tapintás és a fizikai találkozás ideje, s elkezdődik a hitből élés korszaka. Máriának és a húsvét után élőknek nem lehet a régi szívvel, hittel, emlékekkel, a régi élet folytatásával fordulni a feltámadott Jézushoz. Nem lehet őt többé kisajátítani a magunk megváltójának. Az ő szeretete végtelenül kiszélesedett – mondta Fekete Károly. Jézus feltámadása nemcsak visszatérés a földi életbe, hanem továbbmenetel egészen a beteljesedésig.

– Mi azért szólíthatjuk meg Istent, mint Atyánkat, mert Jézus testvéreivé fogadott bennünket. Ezen a jogon kínálja fel nekünk Jézus az Atya mindent megújító életerőit. Isten éltető ereje gondoskodott a halál trónfosztásáról, ezért van esélye ma is az életnek – fogalmazott a református püspök. Hozzátette, mára újra megsokasodott a brutalitás különböző formája; az önzés, a könyörtelenség, a gyilkolás itt van a környezetünkben. Ilyen erőket mozgósított az akkori hatalom, s ezek az erők arattak győzelmet Jézus felett is nagypénteken. De csak látszólag, ugyanis nem lehet a halálé az utolsó szó.

– Az átverések világában légy olyan, mint amilyen a magdalai Mária volt. Aki a lelkével rezonált Jézus hangjára, s hírül vitte testvéreinek, hogy a krisztusi tűznek folytatása van, s ki fog teljesedni. Isten ma is segít kilábalni abból a morális kudarcból, amiben vagyunk. A hatalommániás romlottság korrupcióját űzze el ma a feltámadott úr tisztasága. Isten diadalra vitte az életet, s aki az élet diadalában hisz, az küzdjön ugyanúgy a halál ellen, ahogy Isten küzdött fia életéért – fogalmazott Fekete Károly.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában